A törvény módosítása nyomán az egészségpénztárak 2016. január 1-jétől önsegélyező szolgáltatásokat is nyújthatnak. Ez azért előnyös a pénztártagok részére, mert egyrészt szélesebb körben tudják felhasználni az egyenlegüket, illetve a változás olyan pénztártagokat is érinthet, akik eddig nem használták ki az egészségpénztár által elérhető lehetőségeket.

Így például egy egészséges, fiatal, egyedülálló számára, akinek jellemzően nincsenek, vagy marginálisak az egészségügyi kiadásai, nagyobb eséllyel költ az első lakóingatlanhoz kapcsolódó jelzáloghitel törlesztésére. A jogszabályváltozás nyomán önsegélyező pénztári szolgáltatásként már lehetősége van felhasználni az eddig csupán gyarapodó, de érintetlen egészségpénztári egyenlegét a hiteltörlesztés részfinanszírozására.

Az egészség- és önsegélyező pénztári szolgáltatások keretein belül (az egészségpénztári szolgáltatásokon felül) többek között igénybe vehető:

  • lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása: havonta a havi minimálbér 15 százalékáig, ami 2016-ban legfeljebb évi 199,8 ezer forintot jelent;
  • beiskolázási támogatás: gyermekenként évente a minimálbér összegéig, ami 2016-ban legfeljebb évi 111 000 forint;
  • gyermekszületéssel kapcsolatos ellátások: a kapott állami juttatás (GYED, GYES, stb.) és az utolsó havi nettó bér közötti különbözet mértékéig;
  • munkanélküliségi ellátások: az álláskeresési segély vagy járadék és az utolsó havi nettó bér közötti különbözet mértékéig.