Szentgotthárdi gyárban új beruházás indul: az egyik legmodernebb és legrugalmasabb motorgyártó üzemet hozunk létre - mondta Joachim Koschnicke, az Opel elnökhelyettese a parlamentben tartott sajtótájékoztatón. A meglévő motorgyár mellett 130 milliós beruházással épül meg az új üzem. A tervek szerint 130 ezer új dízelmotor készülhet a nyugat-dunántúli városban - tette hozzá. Koschnicke személyesen Orbán Viktor miniszterelnöknek is megköszönte az üzem létrehozásban tett erőfeszítéseit.

Orbán válaszában elmondta, hogy különösen örül, hogy a parlamentben üdvözölheti magas rangú Opel menedzsereket. Magyarország nem csak egy olyan hely, ahol tisztelik a németeket, hanem a közös kultúra és a sorsközösség összeköt. Az együttműködés kihívást és sorsközösséget jelent - tette hozzá a miniszterelnök. Orbán szerint példamutató, hogy 2012 őszén adták át az előző üzemet és már a következő építéséről is megállapodás született. Ez magyar rekord - tette hozzá. A magyar kormány arra teszi a gazdaságpolitika hangsúlyát, hogy 2013-ban beinduljon a gazdasági növekedés - ehhez pedig beruházás kell.

Orbán szerint számos vita folyik arról, hogy Magyarországban bíznak-e a külföldi befektetők - de ez egy politikai vita, ami az újságokban folyik. Bizalom ott van, ahol befektetések vannak - mondta a miniszterelnök. A magyar gazdasági környezet kiszámítható, kalkulálható - erre mutat rá a mostani beruházás is.

Orbán beszédében elmondta, hogy a kormány rövidesen olyan döntést hoz, amely javítja a város megközelítését - feltehetően új gyorsforgalmi út építésével. A miniszterelnök annak a reményének is hangot adott, hogy az Opel gyártás után fejlesztési tevékenységet is hoz Magyarországra.