Hamarosan két újabb takarékszövetkezet neve tűnhet el, miután a nagyecsedi székhelyű Nagyecsed és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a kisvárdai központú Rétköz Takarékszövetkezet beolvad a nyíregyházi székhelyű Szabolcs Takarékszövetkezetbe.

Az egyesülési szerződés dátuma szeptember 10., az egyesülés tervezett időpontja pedig 2015. október 31., de legkésőbb a cégbejegyzés tényleges napja - derül ki a Cégközlönyből.

A pénzintézetek néhány adata (2015. június 30., millió Ft)
MegnevezésNagyecsed és V. TakarékszövetkezetRétköz TakarékszövetkezetSzabolcs Takarékszövetkezet
Állampapír1 101,92 050,04 268,7
Ügyfelekkel szembeni követelés1 165,81 701,212 539,5
Jegyzett tőke25,534,3231,0
Eredménytartalék339,1159,61 542,2
Mérlegfőösszeg4 133,94 864,928 139,6
Forrás: vagyonmérleg-tervezetek

Az egyesülést követően létrejövő takarékszövetkezet tőkéjének és üzemméretének nagyságából következően biztonságosabb, jobban ellenáll a piaci kihívásoknak és hosszú távon biztosítani képes a prudenciális tőkekövetelményeknek történő, az Integrációs törvény szerinti, továbbá a pénzügyi intézmények tevékenységével szemben megfogalmazott új elvárásoknak való megfelelést. Hatékonysága révén tulajdonosai osztalékelvárásainak is meg kíván felelni - olvasható az egyesülési tervben.

Eszerint előzetes tárgyalások alapján a Szabolcs Takarékszövetkezet közgyűlése június 24-én, a Nagyecsed és Vidékéé május 22-én és a Rétközé június 23-án határozatot hozott a takarékszövetkezetek egyesüléséről. Honlapja szerint a Rétköz Takarékszövetkezet 1977-ben indult, a pénzintézet jelenleg tizenkét kirendeltséget működtet. A tavalyi beszámolója a takarék 2014-be két kirendeltséget zárt be. Az 1957-ben alapított Nagyecsed és Vidéke Takarékszövetkezetnek pedig kilenc kirendeltsége és egy betétgyűjtő pénztára van.

A Szabolcs Takarékszövetkezetet jogelődjét, az az Újfehértó és Vidékét magánszemélyek alapították 1970-ben, így az az ország egyik legfiatalabb takarékja. A pénzintézet 1994-ben nyitotta meg első fiókját Nyíregyházán, majd 2002-től székhelye is oda került. Jelenleg négy kiemelt fiókkal, három fiókkal és hat kirendeltséggel működik. A takarék elnök-vezérigazgatója Bede József.

Tempósan csökken a takarékok száma

Az utóbbi hónapokban felpörgött az egyesülési láz, jó néhány takarék döntött a beolvadásról.

A kiskunfélegyházi székhelyű Kiskun Takarékszövetkezet és a hartai központú Hartai Takarékszövetkezet beolvad a jászszentlászlói székhelyű Fókusz Takarékszövetkezetbe, az egyesülés tervezett időpontja 2015. november 30.

Júliusban derült ki, hogy a szegedi székhelyű Fontana Credit Takarékszövetkezet és a Partiscum XI. Takarékszövetkezet, a szatymazi Szatymaz és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a kiszombori Kiszombor és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a mórahalmi székhelyű Pillér Takarékszövetkezetbe. Az egyesülési szerződés aláírásának időpontja 2015. június 29. volt.

A szentesi székhelyű Szentesi Hitelszövetkezet pedig beolvad a szegvári székhelyű Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetbe. Itt az egyesülés tervezett időpontja 2015. szeptember 30., tényleges időpontja az egyesülés cégbíróság által történt bejegyzésének időpontja.

Hamarosan további két másik takarékból is egy lesz: a bátaszéki székhelyű Bátaszék és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a bonyhádi székhelyű Hungária Takarék Takarékszövetkezetbe. A Cégközlönyben megjelent hír szerint a cégbejegyzéstől függő hatállyal június 24-én a takarékok legfőbb szervei elhatározták az egyesülést.

A nyár eleji bejelentés szerint a környei székhelyű Környe-Bokod Takarékszövetkezet küldöttgyűlése május 21-én, a győri székhelyű Nyúl és Vidéke Takarékszövetkezeté pedig május 26-án úgy döntött, hogy a mindkét takarék beolvad a komáromi székhelyű Pannon Takarék Bank Zrt.-be. Az egyesülési szerződés aláírásának időpontja 2015. május 28. volt.

Még nagyobb változások vannak a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet környékén, mivel ebbe a takarékba kilenc másik (Alsónémedi és Vidéke, Balaton-felvidéki, Ercsi és Vidéke Körzeti, Érd és Vidéke, Forrás, Kápolnásnyék és Vidéke, Kaposmenti, Sárbogárd és Vidéke, valamint Zirci) olvad be. (A lépés történelmi volt, mert eddig még nem volt ilyen nagy létszámú fúzió a szektorban.) Az egyesülés tervezett időpontja 2015. július 1-je volt. Ebből végül későbbi dátum lett. Augusztus közepén jelentették be, ugyanis hogy az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa engedélyezte augusztus 31-i dátummal a beolvadást. Az így létrejött hitelintézet neve B3 Takarék Szövetkezet.

Továbbá a korábbi bejelentés szerint a Balmazújvárosi Takarékszövetkezet július 31-ével fiókjaival együtt beolvad a Hajdú Takarékba. A Balmazújváros és Vidéke igazgatósága 2014. november 26-án határozott az átalakulásról, december 16-án pedig a Hajdú Takarék rendkívüli közgyűlésén kezdeményezte az egyesülést.

Egy takarék beolvadásának feltétele az MNB mint felügyeleti hatóságnak az átalakuláshoz adott engedélye, továbbá a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetétől (SZHISZ) jóváhagyást kell szerezni az alapszabály módosításához és az elszámolásról szóló végleges szabályzathoz. Az átalakulás engedélyezésére a Takarékbank Zrt.-nek is rá kell bólintania.

QP | Quality Placement