A Napi Gazdaság cikke.

A vágott luc- és ezüstfenyő 90-95 százaléka egyébként többnyire Vas, Zala és Somogy megyéből kerül az elárusítóhelyekre. A lucfenyő métere elárusítóhelytől és minőségtől függően várhatóan 1000-2500 forint között, az ezüstfenyő pedig 3800-5000 forint között alakul. Ezeket a fajtákat inkább a szerényebb összegből gazdálkodók, az idősebbek és a vidékiek veszik. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyébként elmondható, hogy a kisgyermekes családok többnyire a nagyobb, kétméteres vagy magasabb fákat választják, míg az idősebbek beérik egy-másfél méteres karácsonyfával is - tájékoztatott Szabó Fruzsina, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének (Makert) elnöke.

A jelenleg legkedveltebbnek számító és 60-70 százalékban importból - zömmel Dániából - származó normann fenyő métere - minőségi osztálytól függően - 5-8 ezer forint között alakul. A bevásárlóközpontok előtt általában - egyes frekventáltabb helyek kivételével - vegyes minőségű, többnyire 2-3. osztályú normann fenyőket árulnak a kereskedők. A legtöbb kereskedő a két méternél magasabb fákra egyedi árakat állapít meg. A gondos tartás után később kiültethető földlabdás fenyőkért általában 20 százalékkal többet kell fizetni, mint a vágott fenyőért.

A forgalomba kerülő karácsonyfák 90 százaléka egyébként vágott fenyő, és csak 10 százalék a földlabdás fa. Ezek forgalma viszonylag korlátozott, hiszen még a legügyetlenebb kertbarát portája is megtelik egyszer, és aztán már inkább vágott fenyőt díszítenek. A tapasztalatok szerint a földlabdás fát inkább a faiskolákban és árudákban szerzik be a fogyasztók, ezért évről évre növekszik részesedésük a karácsonyi fenyőforgalomból. A kertészetekben ugyanakkor egyre többen keresnek kisebb földlabdás gömbfenyőket, törpefenyőket, illetve selyemfenyőket a hagyományos fajták helyett.

Budapesten jellemzően többe kerül a fenyő, mint vidéken, mivel az itteni árusok jelentős többletköltséggel dolgoznak: meg kell fizetni a szállítási, a kitelepülési díjakat, az áru őrzését és a szezon idejére az árusok szállásköltségeit is - de az is szerepet játszik az árak alakulásában, hogy a fővárosban még mindig jelentősebb a fizetőképes kereslet, mint vidéken. A legolcsóbban persze idén is az erdészetektől lehet majd beszerezni a díszítenivalót. Az elnök szerint bár nem kell elkapkodni a vásárlásokat, azért érdemes legkésőbb a jövő héten elintézni a fa beszerzését, mivel december 10-e után már nemigen érkezik friss áru a piacokra és a bevásárlóközpontokhoz. Egyre több elárusítóhelyen vállalnak az árusok kiegészítő szolgáltatásokat is, ezért érdemes inkább ott megvenni a fát, ahol bele is faragják a talpba.