Szijjártó Péter elmondta: 2010 óta félezer kilométer autópálya, illetve gyorsforgalmi út készült el az országban, és hatezer kilométer főbb utat korszerűsítettek. Idén 214 útfelújítási projekt 642 kilométer úrszakaszt érint, 2024-ig pedig ötezer milliárd forintot költenek közúti és vasúti fejlesztésekre - írja az MTI.

Magyarország központi fekvése is indokolja a közlekedési infrastruktúra fejlesztését, és példaként említette: amikor a koronavírus-járvány miatt lezárták az ország határait, a feltorlódott forgalomból gyorsan kiderült milyen fontos közlekedési folyosó Magyarország Nyugat- és Kelet-Európa között.

QP | Quality Placement

Szijjártó Péter azzal összefüggésben, hogy elkészült a Debrecen-Hajdúsámson közötti 2x2 sávos útszakasz azt mondta, a munka még nem fejeződött be, mert a 471. számú út debreceni belvárosi szakaszát is 2x2 sávossá kell tenni. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. elkészült a tervek módosításával, és a Debrecen 2030 programban elkészül a beruházás. Debrecen az ország keleti részének egyértelmű központja, "hazánk második fővárosa", logisztikai, közlekedési fejlesztése kiemelt kormányzati feladat is - véli a miniszter, aki hozzátette azt is, hogy 21 beruházás "keresi a helyét a fejlesztési ügynökségnél", egy részük célpontja Debrecen.

A 471-es út 4,6 kilométeres, Debrecen és Hajdúsámson közötti 2x2 sávos szakasza nettó 7,4 milliárd forintba került - közölte az MTI szerint Pántya József, a NIF Zrt. beruházási igazgatója.

A magánélet része a nyaralás

A rendezvényen az újságírók a luxusjachtos nyaralásáról is kérdezték Szijjártó Péter külügyminisztert, de ő nem árulta el, azt ki fizette - írja a hvg.hu. A családi nyaralás - amelyen a miniszter felesége és gyerekei mellett a barátai is részt vettek - a magánélet része, Szijjártó Péter szerint a magánélet védelme őt is megilleti, a jogszabályokat pedig minden körülmények között betartja.