A Szabad Európa úgy tudja, hogy a Molnak van a legtöbb saját üzemeltetésű kútja, 440 körül, és a legkevesebb szerződéses partnere, összesen 26. A Shellnek és az OMV-nek lényegesen több kútja van kiadva magyar vállalkozóknak, így őket kisebb mértékben érinti az a veszteség, ami a rögzített kiskereskedelmi ár miatt képződik az üzletmeneten. 

A lap szerint a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tárgyalást kezdeményezett a kormánnyal, ugyanis  a rendeletek több vitatható pontot is tartalmaznak. 

Ezek egyike a prémium-üzemanyagokat érinti. A rendelet ugyanis csak az alapüzemanyagok, vagyis a 95-ös oktánszámú benzin és az alapgázolaj esetében írja elő azt, hogy nem lehet 480 forintnál drágábban értékesíteni. A prémium-üzemanyagok szabadárasak maradtak. Ugyanakkor vannak olyan forgalmazók, amelyeknél a prémiumgázolaj is hatósági áras besorolás alá került. Ennek oka az, hogy a forgalmazók többféle módon állítják elő a jobb minőségű és emiatt drágább üzemanyagokat - mondta a portálnak Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára.

Nem értik azt sem, hogy egy automata kút esetében miért kell nyitva tartani a shopot.

Alaptörvény-ellenesnek tűnik, hogy el lehet venni valaki kútját

A jogszabály kimondja, hogy ha valaki nem képes – lényegében veszteségesen – üzemeltetni a benzinkutat, át el adnia valaki másnak. Grád Ottó szerint ez a rész első ránézésre Alaptörvény-ellenesnek látszik.

Nagy bajban vannak az autópályás kutak

Óriási gondot jelent azoknak a kutaknak az üzemeltetése is, amelyek az autópályákon, közvetlenül a határ előtt vannak. Sok kamionos ugyanis Magyarországon tankolja tele a 480 forintos gázolajjal a tankot.

„Egy kamionba 1200 liter üzemanyag fér el. A kút nem zárhat be, szolgáltatnia kell, minden egyes kamion teletankolása óriási veszteséget jelent az üzemeltetőnek legyen szó nagyvállalatról vagy kis családi cégről” – mondta Grád Ottó.

Az autópályás kutak nem véletlenül drágábbak: egyebek közt magasabb a bérleti díj, többhektáros parkolóról is gondoskodni kell, továbbá éjszaka ki kell világítani, mosdókat és fürdőket kell fenntartani.