Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szakértők szerint az üzemanyaghiány tovább fog romlani, az első aratások elindulásával és a nyaralások növekvő számával július-augusztus környékén lehet az üzemanyag-felhasználás csúcsidőszaka - írja az Rtl.hu. Optimista forgatókönyvem nincs, csak pesszimista, és a pesszimistán belül különböző fokozatok vannak – fogalmazott a Fókusznak Egri Gábor a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Jelenleg csak a százhalombattai finomító termel Magyarországra üzemanyagot, a kis kutaknál 5 és 20 liter között, a nagy hálózatoknál 20 és 50 literben maximálták a napi kiadást, az állami tartalékok pedig fogynak. A kis kutasok képviselője azt kéri az autós társadalomtól, hogy amennyire lehet, korlátozzák a közlekedésüket. Teli autókkal közlekedjenek, egy sofőr helyett, ha lehet, többen menjenek egy cél irányba, vegyük igénybe a tömegközlekedést.

Helyzet van a Balatonnál

Szakértők szerint jelenlegi formájában fenntarthatatlan az üzemanyag-ársapka, fogyasztói oldalról viszont más a helyzet. Egy ételfutárként dolgozó férfi például heti kétszer tankol. Ő azt mondta a Fókusznak, hogy ha vége az árstopnak és nem fogják emelni a bérét, akkor másik munkát fog keresni.

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője szerint elképzelhető, hogy augusztus 1-jétől a kisebb benzinkutak tényleg nem fognak kinyitni, vállalva, hogy a támogatást sem igénylik, így nincs nyitvatartási kötelezettségük sem. Ha egy-egy kút kifogy az üzemanyagból egy kisebb városban, pánikvásárlás állhat elő, ami a jövőben egyre gyakoribb jelenség lehet.

Ezt a hétvégén sok, Siófokról a fővárosba tartó autós már megtapasztalhatta. Június utolsó vasárnapján Siófokon egyetlen benzinkút sem volt nyitva, vagy nem lehetett kapni üzemanyagot, így akik elindultak a főváros felé a Balaton-partról, teljesen meg voltak lőve, mert nem tudtak hol tankolni.