Átlagosan több száz millió forint forgalmat produkálnak évente a hazai piac legnagyobb, külföldi hátterű gyorsétterem-láncainak üzletei. A prímet a legnagyobb hálózatot üzemeltető McDonald's viszi, több mint 430 millió forintos 2012-es értékkel, míg a Burger King, illetve a KFC és Pizza Hut éttermek átlaga negyedmilliárd forint alatt maradt. A hivatalos adatok alapján számított jövedelmezőség tekintetében más a kép, itt a prímet a Burger King üzemeltetője viszi, 10,5 százalékos sajáttőke-arányos nyereséggel (ROE), 4,2 százalékos árbevétel-arányos profittal, illetve az egy üzletre jutó, átlagosan közel tízmilliós adózott profittal. E mutatók többségétől a KFC-Pizza Hut-páros nincs sokkal lemaradva, a McDonald's ugyanakkor csak a töredékét hozta. (Megjegyezzük, hogy a profitadatok és az azokból képzett mutatók nem mindig hasonlíthatók össze közvetlenül, hiszen egy-egy vállalatcsoporton belül a tevékenységből származó teljes nyereség - például a tagvállalatok közötti elszámolásban alkalmazott árak meghatározása révén - nem feltétlenül a profitsoron jelenik meg a könyvekben.) Az üzleti adatokat bemutató részletes, nagyítható táblázatért görgessen a cikk végére!

Legek a hazai gyorsétterem-piacon

  • Legnagyobb hálózat: McDonald's - 51 saját, 47 franchise
  • Legnagyobb bevételnövekedés: AmRest (KFC + Pizza Hut) - +19 százalék
  • Legnagyobb profitnövekedés: Fusion (Burger King) - +27 százalék
  • Legnagyobb ROE: Fusion (Burger King) - 10,5 százalék
  • Legnagyobb átlagos bevétel: McDonald's - 431 mFt/év/étterem
  • Legnagyobb átlagos nyereség: Fusion (Burger King) - 9,9 mFt/év/étterem

A McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. 2012-ben az inflációtól elmaradó mértékben, közel 2 százalékkal 22 milliárd forintra növelte nettó árbevételét. Adózott eredménye több mint kétszer ekkora tempóban 58,2 millió forintra emelkedett. A lánchoz 98 étterem tartozott, ebből 47 franchise-üzemeltetésben, 51 pedig saját egység, a társaság által közölt számok ez utóbbiak teljesítményét tükrözik. A saját tőke a 2011. évi eredmény elszámolása miatt 11,36 milliárd forintra emelkedett. A beszámolóhoz csatolt mellékletben a kft. elismeri, hogy a működés és a gazdálkodás eredményessége üzemi szinten nagy mértékben lecsökkent, az anyagjellegű ráfordítások összegének növekedése miatt - e soron 15,49 milliárd forint szerepel, ami 2011-hez viszonyítva 4 százalékos pluszt jelent.

Az átlagos létszám másfélezer fő volt, de ezt a teljes lánc vonatkozásában - azaz a franchise éttermeket is beleértve - a diákmunkaerő és a kölcsönzött dolgozók ötezer körülire tornásszák fel. A másfélezres gárdából közel 1,2 ezer volt a fizikai állomány, a rájuk jutó bérköltség meghaladta az 1,7 milliárd forintot, míg a 321 fős szellemi állományra 1,6 milliárdot fordított a társaság.

Jóval szűkszavúbb a 30 hazai Burger King éttermet üzemeltető Fusion Befektetési Zrt. által közzétett melléklet, amiből nem derül ki többek közt az sem, hogy hány főt foglalkoztattak tavaly. A 2,8 milliárd forint saját tőkével működő társaság közel 3 százalékkal 7,13 milliárd forintra növelte nettó árbevételét, a 297,9 milliós adózott eredmény pedig több mint negyedével múlta felül a 2011-est. A profitot osztalék formájában ki is vették a tulajdonosok, így a mérleg szerint nullszaldós lett az elmúlt év a tavalyelőtti 234 millió forintot közelítő pozitív eredmény után.

A hazai KFC és Pizza Hut egységeket üzemeltető AmRest Kft. közlékenysége a McDonald's és a Fusion közé lőhető be. A beszámoló mellékletéből egyebek közt kiderül, hogy 2012-ben 4 új KFC-éttermet nyitottak és egyet sem kellett bezárni, így a lánc immár 25 tagot számlál, a Pizza Hut pedig két étteremmel van jelen a budapesti piacon. A forgalom növekedésének üteme mindkét vetélytársát felülmúlta: a 6,07 milliárd forint nettó árbevétel ötödével nagyobb a 2011-esnél, a százmillió forintot közelítő üzemi eredmény 40 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A pénzügyi műveletek eredménye ugyanakkor csökkent, és közbejött még egy 12 milliós adófizetési kötelezettség is, így a 196,2 milliós adózott eredmény 40 százalékkal múlta alul a 2011-est. A saját tőke a 2011-es 4,83 milliárd forintról 6,41 milliárdra emelkedett, nagyobb részben a tulajdonos három alkalommal végrehajtott, 1,38 milliárd forintos tőkeemelésének köszönhetően.

Az éttermi dolgozók száma - az új egységek megnyitásával párhuzamosan - 17 százalékkal 321-re nőtt, míg a szellemiek száma 3 fővel 118-ra csökkent. A fizikai állományra 421,9, a szellemire 554,1 milliós bérköltséget számoltak el. A kölcsönzött munkaerőre további 138,2 millió forintot költöttek.

Kép: Napi Gazdaság