A Napi Gazdaság cikke

Vajon van-e közvetlen hatása a műkereskedelemre a válságnak, milyen reményekkel, netán félelmekkel vágnak bele az őszi aukciókba a házak? Érezhetőek-e a vevői aggályok, hiszen épp az árverési kiállítások idején érkeznek a pénzügyi világ drámai hírei, vagy ellenkezőleg, a biztosnak hitt kikötők, köztük a műkincsek felé fordulnak a befektetők - kérdeztük a magyar piac meghatározó szereplőit.

Törő István, a Virág Judit Galéria társtulajdonosa azt mondja, hogy bár a Sotheby's részvényei már estek a hírek hatására, a klasszikus műkereskedelem nem a tőzsde szabályai szerint működik. Ráadásul az itthoni vásárlók többsége még mindig inkább trezorálási szempontok miatt vesz műtárgyat - noha aki az elmúlt 10-20 évben vásárolt, az szinte biztosan hasznot is realizált -, így még jót is tehet most a válsághangulat. Törő emlékeztetett: 2001-ben épp az őszi aukciójuk előtt volt a WTC elleni merénylet, de az árverés ragyogóan sikerült, a korábbinál több európai és amerikai vásárlójuk volt.

Aki épp vesztett a tőzsdén, az persze nem biztos, hogy most szívesen ad ki pénzt bármire - tette hozzá Törő -, de számítanak azokra, akik bankokból, befektetési alapokból kivették vagy ki szándékszanak venni a pénzüket, és helyet keresnek számára. Arra a felvetésre, hogy ilyenkor a készpénz a király és a műtárgy nem elég likvid befektetés, Törő azt mondja: rövid távon nem, de közép- és hosszú távon igen, emellett nagy előnye, hogy biztonságos. A műkereskedelem nálunk húsz éve kiegyensúlyozottan növekszik, nem voltak őrült vásárlások és nem voltak visszaesések. A külföldi vevők most is már mind bejelentkeztek, körükben sem érzékel semmiféle pánikot.

Kieselbach Tamás óvatosabban fogalmazott: lehet, hogy a válság felerősíti az érdeklődést, de ezt most nem tudja megállapítani, hiszen nála a Bortnyik-festmény miatt amúgy is fokozottabb a hangulat. Az idei őszi aukció előtt először hirdetett a The Art Newspaperben, illetve más külföldi szaklapban, és tudatosan hosszabb az aukciós kiállítás időtartama is. A magyar gyűjtői kör és az árverések törzsközönsége már tiszteletét tette az első három napon, de időt hagynak a külföldieknek is ideérni. És olyan is akadt, aki a Four Seasons Hotel vendégeként hallott a galériáról, bement, megnézte a kiállítást és az aukcióra is marad.