Október 3-án kezdte meg az OTP Bank az AXA Bank-ügyfelek tájékoztatását az átállás részleteiről, így az érintett több tízezer lakossági ügyfél számára most lesz kézzelfogható a változás - hívja fel a figyelmet a banki ajánlatok összehasonlításával foglalkozó BankRáció.hu.

A bankváltás jogszabályi szinten szigorúan szabályozott, az érintett ügyfelek számára zökkenőmentes lesz. Gergely Péter, BankRáció.hu szakértője közölte: az OTP-hez kerülő ügyfeleknek nem kell tartaniuk díjemelkedéstől. Jogszabály tiltja ugyanis, hogy az ügyfeleket átvevő bank megemelje a szolgáltatások költségeit, és ezt a jegybank ellenőrzi. "Sőt bizonyos esetekben kedvezőbb feltételekkel fognak találkozni az ügyfelek a számlakondíciókat illetően" - tette hozzá a szakember. Fontos az is, hogy a betéttel rendelkező ügyfeleknél a megtakarítás az első lejáratig automatikusan meghosszabbodik, akiknek pedig folyószámlahitele volt az előző banknál, automatikusan új folyószámlahitelt kapnak.

A bankváltás automatikusan történik majd, és a változtatásokról az érintettek részletes tájékoztatást kapnak levélben. Érdemes azonban pár fontos dologra figyelni. Például az axás ügyfeleknek javasolt ellenőrizniük az elérhetőségeiket, például a levelezési címüket, telefonszámukat, hogy a bank tájékoztatni tudja őket. Ha pedig szükséges, akkor az frissíteniük kell az adatokat.

Az axás ügyfelek új bankszámlaszámot kapnak, azok pedig, akiknek érvényes bankkártyájuk van az átvételkor, új bankkártyához jutnak - mondta Gergely Péter. A jelenlegi számlaszámról kimenő állandó megbízásokkal nincs teendő, azok automatikusan érvényben maradnak. Egy-egy átutalás, akár terhelésről, akár jóváírásról van szó, nem fog elveszni, ezek az új számlán jelennek majd meg.

A váltásban érintett, OTP-s számlával már rendelkező ügyfelek is új számlát, számlaszámot kapnak, azaz nem lesz számlaösszevonás. Az axás ügyfelek új számlái és számlaszáma novembertől lesznek élesek, ezért az érintetteknek november elején érdemes a munkáltatójukkal is közölni a változást, hogy a fizetésüket a jövőben az új számlára utalják. Ez egyben azt is jelenti, hogy az axás számlaszámok október 31-én éjfélkor megszűnnek, és az OTP-sek veszik át a helyüket.