Csima Zoltán, az egyik soproni "antikvitás"-üzlet tulajdonosa a Napinak elmondta, most karácsonykor 25-30 százalékkal nagyobb volt a kereslet, mint tavaly, a kínálat pedig a duplájára nőtt. A határ menti pörgés miatt az árak jószerével a felére csökkentek.

Csima hozzátette, az elmúlt hónapokban akkora készletet halmozott fel, hogy újabb raktárhelyiséget kell bérelnie. (Sokan a beszűkülő áruhitelpiac miatt adják el értékeiket, de van, aki a törlesztőrészleteket fizeti és van, aki elvesztette munkáját.) Csima Zoltánhoz idén legtöbbször arany és ezüst ékszert vittek, de működése során először védett műtárggyal is volt dolga. Az év közepe óta egy bécsi régiségkereskedővel dolgozik, hiszen itthon kevesebb portékát és olcsóbban lehet eladni, mint Ausztriában.

Ugyancsak jelentős, 40 százalékos forgalomnövekedésről számolt be a szombathelyi Maros Kft. üzletvezetője, Nagy Gáspár is. Cégénél hétről hétre nő az elzálogosított, de ki nem váltott értéktárgyak aránya. Immár az okozza a legtöbb gondot, hogy a kereslet még karácsony előtt sem képes lépést tartani a kínálattal, jóllehet az árak, például a zálogból visszamaradt ékszerek esetében, jóval alacsonyabbak, mint egy évvel ezelőtt.

Az üzletvezető közölte, a helyzetet kihasználva a térségben a közelmúltban több, jelentős tőkeerővel rendelkező külföldi cég is megjelent. A hazai vásárlók között pedig nem csekély számban vannak olyanok, akik bankbetétjüket fektetik nemesfémbe. Mint mondta, nála is nagy kínálatból választhatnak, készleten tart például az általános dolgok mellett XVIII. századi, Firenzében készült ékszereket, s olyan érmegyűjteményt is, amelynek egy részéről kiderült, hogy múzeumban lenne a helye. Nagy szerint a válság alatt több nagy értékű műtárgy került a piacra, mint az elmúlt tíz évben összesen.

Soha nem volt ilyen sikeres karácsonya a székesfehérvári Brill Kft.-nek - tájékoztatta lapunkat Zadravecz Kálmán cégvezető. Az elmúlt időszakban, de különösen karácsony előtt, elsősorban az arany ékszerek iránt nőtt meg a kereslet, miután az árak 25-30 százalékkal csökkentek. Mindez döntően a kényszerértékesítéseknek köszönhető. Arra is van példa, hogy a korábbi években összegyűjtött porcelánok vándorolnak a zálogházba, mert csak így tudják kifizetni a megemelkedett törlesztőrészleteket. Zadravecz hozzátette, az utóbbi időben egyre gyakrabban néznek be hozzájuk neves fővárosi és külföldi aukciós házak, hiszen olykor rendkívül értékes darabokat is behoznak.