Glattfelder Béla a Műszaki Egyetemen szólalt föl a Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szövetség által szervezett, Európa hajtóereje a gépipar című konferencián. Elmondta: a kormány az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre szeretné fordítani. Ebből a forrásból a nagyvállalatok nem részesülhetnek, csak a kkv-k beruházásai.

Az Európai Bizottság határozottan arra az álláspontra helyezkedett, hogy vissza nem térítendő támogatást csak nagyon indokolt esetben lehet adni, ezért egyelőre nem kapott zöld jelzést Brüsszelben a kormány Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programja (GINOP), amelynek keretében 8,5 milliárd forint értékben írtak ki pályázatot feldolgozóipari kkv-k számára. Ezt az összeget a magyar költségvetésből megelőlegezték, ha Brüsszel zöld jelzést ad az operatív programnak, akkor utólag európai uniós forrásból kap majd finanszírozást - mondta az államtitkár.

Péceli Gábor, a BME rektora arról beszélt, hogy a sajtónyilatkozatok alapján úgy tűnik, mintha csak a gyártó- és összeszerelő-üzemek szakmunkásgárdájának a megteremtése lenne a cél Magyarországon. Nincs kellően hangsúlyozva a másik oldal, a hozzáadott-érték előállítására is alkalmas mérnökképzés - mondta. Rámutatott: gondot jelent, hogy a magyarországi cégek többségénél nincs igazán fogadókészség, hogy a duális képzés keretében "felszívják" a Műszaki Egyetemen végzett hallgatókat.

Deák László, a konferenciát szervező MAGEOSZ elnöke elmondta: a gépipar a magyar hazai össztermék (GDP) és az export meghatározó hányadát adja, és nagyjából 700 ezer embernek adott munkát 2013-ban. Összesen több mint félszáz céget és szervezetet tömörítő szervezetük felmérése szerint a Magyarországon működő gépipari cégek úgy látják: a szektorban a növekedés fő akadálya egyebek mellett a szakképzett munkaerő hiánya és a kiszámíthatatlan állami magatartás.