A BMI júliusi szezonálisan kiigazított értéke 49 pont volt, azaz válaszadók nagyobb hányada júniushoz képest összességében minimálisan kedvezőtlenebb folyamatokról számolt be. Az előző hónapban még optimista volt a hangulat (50,8), de a mostani érték elmarad az 1995 óta mért hosszú távú átlagértéktől (51,9) és a júliusi átlagtól (52,2) is.

Amennyiben a BMI komponenseit nézzük, úgy azt látjuk, hogy növekedni tudott a termelési mennyiségi index, így a májusi szűkülés után immár második hónapja várható a termelt mennyiség emelkedése; igaz, a mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben tizennégyszer volt nagyobb az index értéke júniusban. Rossz hír, hogy az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani a második legalacsonyabb júliusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya ennek megfelelően nem változott, ami idén a májusi szűkülés után a legkedvezőtlenebb érték, de még mindig jobb az egy évvel ezelőtti helyzetnél (hét hónapból három szűkülés).

MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)
Kép: Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n

Az előző hónaphoz képest nőtt a szállítási átfutási idő, miközben az elmúlt hónapban tapasztalt bővülés után a vásárolt készletek is elkezdtek csökkenni. 2011 utolsó negyedévében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, 2012 januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50 pont fölé került. 2012-ben az index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben. 2013 januárjától az index bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend abbamaradt és azóta folyamatosan csökkenést mért az MLBKT.

A beszerzési árak az elmúlt negyvenegy hónapból negyven alkalommal növekedtek, így talán nem meglepő, hogy júliusban is emelkedést mértek. Ezzel párhuzamosan csökkentek a késztermékkészletek, korábbi júliusi értékeket nézve az idei mélyen átlag alattinak mondható, és a harmadik legalacsonyabb 1995 óta (1996 és 1999 után, 2009-cel megegyezve). A mutató 2010 júniusa óta 50 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50 pont körül. Az idei évben már ötször csökkent az index értéke.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júniushoz képest, és a február-májusi négy hónap bővülés után továbbra is az import mennyiségének csökkenését jelzi. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke emelkedett az előző hónaphoz képest. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50 pont alá került az index, de az idei értékek ismét növekedést jeleznek, május kivételével.

Minek változott az elérhetősége

A felmérés szerint drágult a gyapjú, a kerámia, az acetát kábel (filtergyártáshoz), a papír, a teavaj, a prémium alapanyagok, a gyümölcs (pl. kajszibarack), a cement, az acél és fémalapanyag, miközben hiányt inkább elszórtan jeleztek a válaszadók mindenféle területről (pl. filter, acetát kábel, hegesztőpálca, néhány zöldség- és gyümölcsfajta, poliamid műanyagok, zártszelvény, szálanyag). Az érintettek jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a titán-dioxid, a kötőanyagok, az energia, a liszt, a réz, a polipropilén granulátum, az arany, az ezüst és a tojás esetében.