Budapest Főváros Kormányhivatalának fogyasztóvédelmi főosztálya tízmillió forint bírságot szabott ki a Wizz Air Hungary Zrt.-re a diszkont-légitársaság ügyfélszolgálatának panaszkezelési és átfoglalási gyakorlata miatt, mert a Wizz Air telefonos ügyfélszolgálata alapvetően nem végez panaszkezelést - írja a portál.

A repülési céggel szerződött, vagyis a jegyvásárló fogyasztók elsődlegesen online felületen tudják jelezni a kifogásaikat egy űrlapon keresztül, míg a telefonon elérhető Wizz Air-es munkatársak csak az egyszerűbb ügyintézésben tudnak eljárni, amihez nem kell külső segítséget kérni, hanem hamar megoldható hívás közben is.

A hatóságnál azt is jogsértésnek tartják, hogy a cég amennyiben visszautasított beszállás, járattörlés vagy járatmódosítás történik, illetve a gép öt órán túl késik automatikusan csak a saját járataira ajánl fel ingyenes átfoglalási lehetőségeket az utasnak. A gyakorlat szerint még olyan eset is előfordult, hogy a Wizz Air inkább kifizette a különbözetet a saját és a másik repülőtársaság jegyára között.

A tízmillió forintos büntetés mellett a fogyasztóvédelemről szóló törvény alapján a Wizz Airnek biztosítania kell az utasoknak, hogy szóban is panaszt tehessenek, és gondoskodnia kell arról, hogy ezekről jogszabálynak megfelelő jegyzőkönyv készüljön. Felszólították továbbá a céget, hogy az előírások szerint bonyolítsa az átfoglalásokat, vagyis legyen jogszerű az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség.

A portál szerint a Wizz Air feltűnően sokszor kap fogyasztóvédelmi bírságot.