MultiPass néven előfizetéses szolgáltatást indít a Wizz Air, a magyar gyökerű légitársaság először Lengyelországba és Lengyelországból induló járatainál, illetve Olaszországon belüli járatain teszi lehetővé a havi fix áron elérhető szolgáltatás igénybevételét – derül ki a hvg szerint a felhasználóknak küldött e-mailből.

A szolgáltatásról egyelőre még nem adott ki sok információt a vállalat – az sem derült ki, hogy mikortól lehet igénybe venni –, amit viszont tudni lehet, hogy különálló szolgáltatásként több változatban lehet majd megvásárolni, a fix tarifát pedig ezt követően hat hónapig kell megfizetni.

Az előfizetők tokeneket kapnak a díj megfizetését követően, amelyeket az utasok meghatározott járatokra tudnak majd beváltani.

A Wizz Air weboldalán elérhető tájékoztatás szerint a tokenek beváltását követően csak akkor kell kiegészítő összeget fizetni, ha az utas extra poggyászt vinne fel magával. Azonban azt figyelembe kell venni, hogy a járatok indulása előtt legfeljebb 5 nappal és egy havi előfizetési cikluson belül lehetséges járatokat foglalni.

Nem a Wizz Air az egyetlen

A légi közlekedésben egyelőre kevés társaság alkalmaz hasonló bérletszerű szolgáltatást. Az Egyesült Államokban tavaly az Alaska Airlines volt az első nagyobb légitársaság, amely ilyen szolgáltatást vezetett be, havi 49 dollárért. Itt azonban fontos megkötés, hogy 90 nappal a repülés előtt meg kell váltani a jegyet, ha valaki ennél rövidebb időtávra foglalna, akkor akár 749 dollárig is felkúszhat a díj. 

Pár évvel ezelőtt a TAP Portugal is bevezetett egy hasonló szolgáltatást kísérleti jelleggel Flight Pass néven, amellyel – bár elég magas áron –, de korlátlanul lehetett igénybe venni a Lisszabonból vagy Lisszabonba és Portóból vagy Portóba közlekedő járataikat. A Wizz Air viszont árat egyelőre még nem közölt.