Alig egy hónapja van a kiértesített vállalkozóknak arra, hogy számlavezető bankjuknál nyilatkozzanak a társaság tényleges tulajdonosáról - hívja fel a figyelmet az OTP Bank Nyrt. Minderre egy tavaly elfogadott jogszabályváltozás kötelezi a vállalkozásokat. Fontos, hogy csak annak a cégnek kell nyilatkoznia, amely erről értesítést kapott számlavezető bankjától. A nyilatkozatot megtehetik személyesen a bankfiókban, vagy - ha a számlavezető bank ezt jelzi - postai úton.

2013. július 1-jei hatállyal módosult a 2007. évi CXXXVI. számú, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény. A jogszabály értelmében azon vállalkozások és egyéb szervezetek (pl. alapítványok, egyesületek) képviselői, akik ezt eddig nem tették meg, 2014 végéig kötelesek a tényleges tulajdonosra vonatkozó írásbeli nyilatkozatot kitölteni és eljuttatni a számlavezető pénzintézetükhöz. Amennyiben több ilyen van, akkor minden számlavezető pénzintézetnél külön nyilatkozatot kell tenni.

A tényleges tulajdonos az a természetes személy, aki jogi személyben vagy egyéb szervezetben közvetlenül vagy közvetve a szavazati jogok vagy a tulajdoni hányad legalább 25 százalékával rendelkezik, vagy meghatározó befolyással rendelkezik, vagy, akinek az érdekében az ügyfél az ügyleti megbízást adta.

Amennyiben a bankjuk által értesített cégek december 31-ig elmulasztják megtenni nyilatkozatukat, január elsejétől a pénzintézet nem tudja megbízásaikat teljesíteni, így a vállalkozás a nyilatkozattételig lényegében fizetésképtelenné válhat. Ebben az ügyben a pénzintézeteknek nincs mérlegelési lehetősége. Ez azt is jelentheti, hogy az érintett cég januárban nem tud majd például bért utalni.

Az OTP tapasztalatai szerint hiába volt a többszöri figyelmeztetés, még mindig is több tízezerre tehető azon vállalkozások száma, amelyek nem nyilatkoztak a cég tényleges tulajdonosáról.

Azon vállalkozóknak és egyéb szervezeteknek, akik a bankfiókban kívánnak eleget tenni a jogszabályi kötelezettségüknek, érdemes figyelembe venniük, hogy számos ügyfelet érint a nyilatkozattétel, ezért célszerű nem az utolsó pillanatra hagyniuk annak kitöltését. Az év végéhez közeledve ugyanis nő a fiókok leterheltsége, így a néhány adatot tartalmazó nyilatkozat kitöltése és leadása több időt vehet igénybe.