Az elfogadott előterjesztés szerint Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia, Mattyasovszky-Zsolnay-Brückler László és Mattyasovszky-Zsolnay Viktor a Zsolnay hagyomány megőrzése, értékmentése érdekében hozzájárulását adja a név és a nizzai osztályozás szerinti, több osztályba tartozó árukra és szolgáltatásokra is kiterjedő "Zsolnay" európai uniós védjegy használatához a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-nek és a Zsolnay-negyednek a korábban szervezett rendezvényeihez.

A város vállalja, hogy ezentúl a nevet más kulturális, turisztikai, vendéglátóipari, vagy egyéb üzleti célra a családtagok előzetes megkeresése és hozzájárulása nélkül nem használja.

Pécs a Zsolnay márkanév presztízsének megőrzéséért minden évben költségvetési forrásainak függvényében érdemi támogatást nyújt a Zsolnay örökség ápolására, védelmére, a Zsolnay hagyományok őrzésére 1989-ben létrehozott Zsolnay Alapítványnak. Az önkormányzat jövőre egymillió forinttal járul hozzá a szervezet működéséhez. A város védetté nyilvánítja a porcelángyár alapítójának, Zsolnay Vilmos leszármazóinak védelem alá még nem eső sírhelyeit, szükség esetén átvállalja a díszsírhelyek gondozását.

A vállalat szerint nem elfogadható

A Zsolnay Mauzóleumnál egy nagyobb tábla állít majd emléket a Zsolnay családnak, az építményben pótolják az elmaradt sírtábla feliratokat, s az önkormányzat mindet megtesz, hogy pótolja a sírkamra mennyezetének eredeti kerámia borítását.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. közleményében jogsértőnek nevezte a megállapodást. A cég azt írta: a Zsolnay örökösök nem rendelkeznek olyan joggal illetve jogokkal, amely alapot biztosítana a dokumentum aláírásához.

A vállalat szerint a Legfelsőbb Bíróság korábban kimondta: a Zsolnay név egy kereskedelmi márka, ami elveszítette a családra utaló jellegét. A név árujelzővé vált, amit a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. - illetve annak jogelődje - jogosult használni.

A Zsolnay, az eozin és a pirogránit név védjegyoltalom alatt áll, jogosultja a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. A Zsolnay egy márkanév, melyet márkanévként csak a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. használhat. A cég szerint a város és a Zsolnay családtagok megállapodása egy törlés alatt álló európai uniós védjegyre vonatkozik.

Hangsúlyozták, hogy a megállapodás sérti a társaság jogait. A cég pedig "minden törvényes eszközt kimerít, hogy megakadályozza a jogosulatlan, rosszhiszemű és visszaélésszerű névhasználatot".