Visszavágott a Kórházszövetség - méltatlanok és szakmaiatlanok az ÁSZ elnök megállapításai

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) visszautasítja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének egy hétfői lapinterjúban megjelent kijelentéseit - olvasható a két szervezet szerdai, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatából.
Szepesi Anita, 2018. augusztus 8. szerda, 14:29
Fotó: Shutterstock

Visszautasítjuk azt a megállapítást, amely szerint az egészségügyünket az +anarchia, botrány+ summázattal lehet jellemezni, miközben a szakmai alapossággal végzett elemzések egyértelműsítik: ilyen kevés pénzből, ennyire hozzáférhető, ilyen magas szintű ellátás a fejlett országokban sem általános - írta közös állásfoglalásában az MKSZ és az EGVE.

Domokos László, az ÁSZ elnöke a Magyar Időknek adott interjúban azt mondta, pénzügyi szempontból botrány és anarchia jellemzi az egészségügy egyes területeit. Szerinte "rendszerszintű", hogy az összességében több millió embert ellátó szakrendelők vezetői nem tartják be a legalapvetőbb gazdálkodási szabályokat sem.

A két szakmai szervezet vezetőit megdöbbentették a cikkben megfogalmazott, "általánosításokon és téves feltételezéseken alapuló megállapítások", és visszautasítják az általánosságban megfogalmazott korrupciós vádakat.

Hangsúlyozták, hogy a teljes egészségügyi ellátórendszer a beteg oldalán áll. Az ágazatban dolgozók áldozatos munkájának köszönhetően tudták fenntartani az ellátórendszer működését akkor is, amikor nemzetközi összehasonlításban az egészségügyre fordított közkiadásokban az utolsók között voltunk. Most már az ország teljesítménye lehetővé tette, hogy lényegesen több jusson a közpénzből az Európában egyik legbetegebb magyar lakosság gyógyítására. Ez azonban az uniós vagy az OECD-országok átlagához viszonyítva még mindig nem elég - állapították meg.

Példaként hozták, hogy Magyarországon 2017-ben a GDP 5,2 százalékát fordították egészségügyi közkiadásokra, miközben az uniós átlag 7,2 százalék. Jelentős az elmaradásunk, hiszen Magyarországon az egy főre jutó egészségügyi közkiadás - a javuló finanszírozás ellenére - 600 euró, míg az uniós átlag 2000.

Úgy fogalmaztak: nehezen tudják értelmezni a cikkben felhozott méltatlan, szakmaiatlan, a kórházak lejáratására alkalmas példákat. A vécépapír-beszerzésnél feltételezésként leírt folyamat például már csak azért sem képzelhető el a kórházi gyakorlatban, mert ezt a terméket egy kormányrendelet, valamint egy BM-rendelet szerint csak a büntetés-végrehajtás intézményrendszerén keresztül szerezhetik be, azaz önálló beszerzést vagy közbeszerzést nem is folytathatnak le.

Az MKSZ és az EGVE közleménye szerint az ÁSZ-elnöknek a sok nehézséggel küzdő sürgősségi ellátásra vonatkozó példája sem nem állja meg a helyét, hiszen a cikkben leírt 12 órás ellátási idő helyett szigorú, szakmailag pontosan szabályozott, a beteg állapotától függ az osztályozás és az ellátási rangsorolás. Így van olyan beteg, akinél az ellátást azonnal el kell kezdeni, míg másnál akár több órát is halasztható - írták.

Megjegyezték, ezek az osztályozási és ellátási rendek nemzetközi és hazai szakmai szabályozásokon alapulnak, amelyek véleményezésére az arra kijelölt szakmai grémiumok alkalmasak. Nem véletlen, hogy az egészségügyi tárca kiemelt szerepet szán ezek megerősítésére és ezen belül a sürgősségi ellátás ilyen jellegű folyamatos ellenőrzésére is. Ugyanakkor egyetértenek azzal, hogy a sürgősségi ellátásnak az ország minden területén folyamatosan és elérhetően kell működnie.

Állásfoglalásukban leszögezték: valóban közös érdek, hogy a magyar egészségügy hatékonyan működjön, és még fontosabb, hogy a betegek megkapják a szakmailag szükséges és lehetséges ellátásokat. Egyetértenek abban, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, de felhívják a figyelmet arra is, hogy az "élet törvényét" és "a beteg üdve a legfőbb törvény" elvét nemcsak az ellátórendszeren, az egészségügyben dolgozókon kell számon kérni, hanem a jogalkotón, az irányító és ellenőrző hatóságokon is.

Megjegyezték: ezután is konstruktívan együtt kívánnak működni Magyarország jobb egészségügyi ellátásáért, és csak remélni tudják, hogy az interjú szerzőjét és szereplőjét is hasonló célok vezérlik. Ezért meghívták az Állami Számvevőszék elnökét a Magyar Kórházszövetség következő elnökségi ülésére, hogy "felesleges, sőt káros" sajtóüzengetések helyett közös gondolkodással a valódi problémák feltárásán és megoldásán fáradozhassanak.

"Az általánosságban megfogalmazott korrupciós vádakat visszautasítjuk, és azt javasoljuk: ha ilyenről bárkinek tudomása van, tegye meg a szükséges lépéseket" - olvasható a két szakmai szervezet állásfoglalásában.

Fotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2018.08.13 11:03

@antitroll:
"Ha a központi kórház gazdálkodik az MR teljes üzemidejével, akkor nem érdeke az indokoltnál több vizsgálatot végezni."

Miért nem?

"A becsületesség hiányát pedig nem azzal kell megoldani, hogy a rászorulókat megdöglesztem, mert nem kapnak ellátást. Ezt az érvedet inkább nem minősítem!"

Ja, de gondolom megoldást nem tudsz javasolni...
:D
(Az meg nem megoldás, hogy mindenki azért dolgozik, hogy amcsi szintű tb legyen és semmi más...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.08.13 10:59

@rigolya:
"......EZ A GYAKORLAT AZÉRT ALAKULT KI......"
"Mekkora propaganda-gyár maga?!"

Most mondtad, hogy igazam van.
Számodra az igazság a propaganda?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.08.13 09:28

@krix6:
Kezdjük az alapoktól.
Értelmetlen amit írtál. Ha a központi kórház gazdálkodik az MR teljes üzemidejével, akkor nem érdeke az indokoltnál több vizsgálatot végezni. A berendezés rendelkezésre áll, ha állami, ha bérelt konstrukció. Nyilván sokkal többe kerül, mint amibe eddig, de a jelenlegi hozzáférés a vizsgálatokhoz elégtelen, ezt szerintem Te sem vitatod.
A TB pedig amúgy ellenőrzi, hogy egy-egy vizsgálatot, kezelést a kórházak indokoltan alkalmaztak és számoltak-e el? Most is ezt teszi, eddig is ezt tette. Hogy ez mennyire hatékony? Hát hatékonyabb biztosan nem, mint 10 éve.

A becsületesség hiányát pedig nem azzal kell megoldani, hogy a rászorulókat megdöglesztem, mert nem kapnak ellátást. Ezt az érvedet inkább nem minősítem!

A kórházak pedig sok esetben azért "trükköznek" az ellátásokkal, kvázi "túlszámláznak a TB felé, mert ez egy hallgatólagos játszma. A TB alulfinanszíroz, közben megengedő az általa is tudottan alulfinanszírozott kórház felé egy szintig.

Az közismert, hogy Magyarország a GDP arányában keveset költ az egészségügyre, EU összehasonlításban a ranglistában nagyon a végén kullogunk. Ez pedig alra utal, hogy a baj nem csak az, hogy a rendelkezésre álló forrásokat rossz hatékonysággal használjuk fel, hanem arra is, hogy "felülről" lopják szét az egészségügyet. Az alulról jövő "lopások" gyakran túlélési játszmák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2018.08.10 16:04

@krix6: Bruhahahhahahahhahahahhahaaaa!!!

"ha az elszámolás "jól fizet", megnyomják egy kicsit a vizsgálatok számát. "

MIÉRT NEM EMLÍTI, HOGY EZ A GYAKORLAT AZÉRT ALAKULT KI, MERT SOK KEZELÉSNEK, ELJÁRÁSNAK VISZONT ELÉGTELEN A FINANSZÍROZÁSA???

Hol van a fidesznyik példamutatás???
hol van a fidesznyik-orbániai elégtelen költségtervezés és finanszírozási gyakorlat kritikája, öreg?!

Bruhahahahhahahahahahahahhaaaa!!!


Mekkora propaganda-gyár maga?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.08.10 14:16

@antitroll:
"Miért feneketlen kút az, ha minden központi kórház kap egy MR berendezést, annak üzemeltetését engedi elszámolni?"

Tök egyszerű: ha az elszámolás "jól fizet", megnyomják egy kicsit a vizsgálatok számát. Kisujj ficamra is agyi ct-t írnának, hogy lenyúlhassák a plusz bevételt.
A korlátlan állami hozzáférésnek a becsületesség hiánya az akadálya.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html