Az European Union Timber Regulation (EUTR) ellenőrzések során elkobzott termékekből a program első szakaszában csaknem 1300 köbméter, azaz mintegy 13 ezer mázsa tűzifára pályázhatnak ingyenesen önkormányzatok, közhasznú szervezetek, valamint egyházak és egyházi jogi személyek - hangzott el az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondta, hogy 2015 óta a faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzése is Nébih feladatai közé tartozik. A hatóság dolga, hogy az illegális tevékenységből származó faanyag piacra jutását, értékesítését megakadályozza. A fatermékek nyomon követhetőségét, mennyiségi, minőségi, fajtabeli azonosságát a Nébih a teljes láncban, az egész ország területén ellenőrizheti. Az illegális eredetű faterméket forgalomba hozó és a vásárlókat megkárosító személyekkel szemben a Nébih EUTR részlege mintegy 157 millió forint értékben szabott ki erdővédelmi bírságot és rendelt el bevétel-elkobzást az elmúlt 5 évben. Emellett csaknem 3000 köbméter illegálisan kitermeltnek minősülő faanyagot is elkoboztak. Az EUTR szabályozás célja, hogy megakadályozza az illegális fakitermelésekből, erdőirtásokból származó faanyag Európai Unió területén történő értékesítését. Ezzel a tagállamokban és világszerte hozzájárul az erdők, a fával borított területek védelméhez és ezen keresztül a klímavédelmi és más környezetvédelmi célok eléréshez.

Helik Ferenc, a Nébih elnökhelyettese kiemelte: feladatuknak és küldetésüknek is tartják, hogy a teljes kereskedelmi láncot ellenőrizve ki tudják szűrni az eredetigazolás nélküli termékeket. Egyúttal a helyes mederbe tereljék a jogszerűtlen tevékenységet folytatókat, ezáltal a vásárlókat is védve. Felhívta a figyelmet, hogy az eredetigazolás nélküli élelmiszereknél - a magas kockázat miatt - többnyire a megsemmisítés az egyetlen járható út. Az elkobzott fatermékeknél azonban szerencsére az uniós szabályok is lehetőséget adnak a közérdekű célokra történő felhasználásra. Ezzel egyrészt csökkentjük a környezeti terhelést, mert az elkobzott, de újrahasznosított tűzifa helyett ugyanezen célra már nem vágnak ki újabb fákat, másrészt a rászorulók szociális helyzetének javításához is hozzájárulunk - tette hozzá. Az Nébih elnökhelyettese bejelentette, hogy a mai napon megjelenik a pályázat a hivatal honlapján, amire önkormányzatok, közhasznú szerveztek. valamint az egyházak, egyházi jogi személyek jelentkezését várják. A jelentkezés díjtalan, az elektronikusan beküldött pályázatok elbírálása a kérelmek érkezési sorrendjében történik és a beérkezéstől számított 30 napon belül döntés is születik.

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: az EUTR rendszer nemcsak az erdőket és a vásárlókat óvja, hanem az erdőtulajdonosok, az erdőgazdálkodók érdekeit is. Magyarország elkötelezett az illegális fakitermelések és fakereskedelem visszaszorításának területén, így aktívan részt vesz az Európai Unió FLEGT cselekvési tervének végrehajtásában. A program az úgynevezett fakitermelő országokból az EU piacaira érkező illegális eredetű faanyag kiszűrését célozza. A tárca államtitkára aláhúzta: hazánkban az elmúlt három évben az állami erdőgazdaságok területén a falopások jelentős mértékben lecsökkentek, míg 2017-ben összesen 6373 köbmétert tulajdonítottak el, addig 2019-ben már csak 3601 köbmétert. Végül felhívta a figyelmet, hogy a kormányzat szociális tüzelőanyag programjának keretein belül az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok összesen közel 1 millió 150 ezer köbméter szociális tűzifát biztosítottak a rászorulók számára.

A Nébih jelenlegi pályázata a faanyagkészletek kimerüléséig folyamatosan nyitott, a rendelkezésre álló készletadatokat a Nébih munkatársai naponta frissítik.