A sertéspestis komoly károkat okozott az ágazatnak

Sok harmadik ország behozatali korlátozást vezetett be, amely miatt súlyos anyagi kár érte az ágazatot.
Szabó Dániel, 2018. november 24. szombat, 14:56
Fotó: Pixabay

A Visegrádi Négyek (V4) agrárkamarái szerint garantálni kell az uniós finanszírozás folytonosságát, beleértve a gazdálkodóknak nyújtandó kifizetéseket, és egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítani a piacon, ami a közvetlen kifizetések kiegyenlítését jelenti - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a hetvenedik ülésüket tartották a Visegrádi Négyek agrárkamarái november 22-e és 23-a között a lengyelországi Czerwienne-ben; a szervezetek képviselői kiemelték, hogy a fentieken túl a Közös Agrárpolitika (KAP) nagyobb környezeti és éghajlati ambíciói legalább e politika jelenlegi költségvetésének megtartását kívánják meg.

Az agrárkamarák képviselői az afrikai sertéspestis ügyben hangsúlyozták, hogy a harmadik országok által a jelentős gazdasági veszteségeket okozó behozatali korlátozások formájában bevezetett szankciók fenyegetést jelentenek a sertéságazatra. Az EU piacán az állategészségügyi jogszabályokon túlmutató korlátozások és akadályok megkérdőjelezik az uniós szolidaritás elvét - tették hozzá.

November elején egy házi állatban is kimutatták az állatokra halálos vírust.

HOZZÁSZÓLÁSOK