A mindenkori kormányok feladata az, hogy aktívan reagáljon a gazdaság hatásaira. A költségvetési törvény megalkotása óta eltelt időszak változásaira reagálnak most. Ma már szufficitről beszélünk, de ettől az egyszeri tételtől függetlenül a stabilitásra kell törekedni. A zárolások, egyéni intézkedések véglegesítéséről van most szó - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

Próbáljon meg a kormány olyan törvényeket hozni, amelyek legalább egy évet kibírnak - foglalható össze az ellenzéki képviselők véleménye. Burány Sándor szocialista képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani módosítás valódi oka az, hogy a kormány túlbecsülte az adóbevételeket, így a csökkenő bevételekkel szinkronba kell hozni a kiadásokat. Ha a kormánytöbbség nem vágta volna vissza az szja törvény módosításával az szja bevételeket 500 milliárd forinttal, akkor most erre a visszavágásra nem lenne szükség. Egyetlen biztonságos pont van a költségvetésben, a magán-nyugdíjpénztári pénzek államosítása, ami az idei évet megtámasztja.

Rogán Antal szerint az előző kabinet súlyos örökséget hagyott, s egyebek mellett úgy kezelték a MÁV problémáját, hogy nem vettek tudomást róla. Ezeket a módosításokat egyébként már januárban nyilvánosságra hozta a kormány, vagyis most pusztán az ideiglenes intézkedéseket véglegesítették.

Az alapkérdés, miért van szükség erre a módosításra - mondta a helyettes államtitkár. A költségvetési tanács és a jegybank prognózisára hivatkozott, amelyek 130-140 milliárd forinttal több bevétellel számolt, mint az eredeti javaslat. Az Állami Számvevőszék és nemzetközi szervezetek is tarthatónak minősítette a költségvetést. Vagyis a mostani módosítás csak a külső körülmények megváltozásával magyarázható - például a nagyon erős svájci frankkal. Két lehetősége volt a kormánynak: figyelmen kívül hagyja a változásokat, vagy gyorsan reagál.

 

Itt az ötödik különadó?

Cseppet sem meglepő módon támogatta a kormány azt az egyéni képviselői indítványt, amely a chipsadó bevezetését célozta. Rogán Antal szerint mindez az egészséges életmódot támogatja - nem mellesleg persze 30 milliárd forint pluszt is hoz az államkasszának. Szocialista képviselők szerint ez csak egy burkolt áremelés, az ötödik különadó, ami semmilyen módon nem támogatja az egészséges életmódot. Az alapcéllal egyet lehet érteni, de az nem támogatható, hogy az adó a magyarországi gyártókat sújtja.  Az új adónemet szeptember 1-jétől öt termékcsoportra vetnék ki.

 

A hétfői ülésen az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága a kormánypárti képviselők szavazataival általános vitára alkalmasnak tartotta az idei költségvetés módosítását.