A feszültség egyre fokozódik az országban - országos sztrájkok jöhetnek

A VDSZ országos sztrájkhullámot indít, és bár a rendvédelmisek elvileg nem demonstrálhatnak, ők is minden eddiginél nagyobb tiltakozásra készülnek, ha nem tudnak egyezségre jutni a kormánnyal. Sőt, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) Athénban zajló 12. kongresszusa a csütörtöki záróülésén szolidaritását fejezte ki a magyar munkavállalókkal, szakszervezetekkel a szociális párbeszéd hiánya miatt, és érdemi egyeztetésekre szólította fel a magyar kormányt - erről erről a hat magyar szakszervezeti konföderáció tájékoztatta az MTI-t.
NAPI, 2011. május 19. csütörtök, 15:37
Fotó: Napi.hu

Bernadette Segol, az ESZSZ újonnan megválasztott főtitkára záróbeszédében hívta fel a figyelmet az unió soros elnöki tisztét betöltő magyar kormány szakszervezet és a munkavállaló ellenes politikájára. A főtitkár kiemelte, hogy az elmúlt fél évben a magyar kormány nem tárgyal a szakszervezetekkel. Mindez a magyar EU elnökség idején történik, ellentétben az európai uniós alapszerződésekben és a magyar törvényekben foglalt kötelezettségvállalásokkal, miközben a kormány munkavállaló ellenes döntéseket és intézkedéseket hoz.

"Az Európai Szakszervezeti Szövetség kongresszusa, 36 ország 60 millió dolgozójának képviseletében érdemi szociális párbeszédre szólít fel Magyarországon" - idéz a beszédből a közlemény, amely szerint a kongresszus több mint 500 küldötte vastapssal fejezte ki szolidaritását a magyar dolgozókkal és szakszervezetekkel.

Nemzeti munkaterv
A Magyar Nemzet információja szerint egyébként a kormány vélhetően a jövő hét végén közli a foglalkoztatási rendszer átalakításával kapcsolatos részleteket.

A feszültség egyre fokozódik

A kormány egyeztetéseket kerülő magatartása és az érintett felek bevonását nélkülöző hozzáállása a munka világának átalakításában egyre nagyobb feszültséget generál.

A VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) országos tiltakozóhullámra készül: terveik szerint folyamatosan változó helyszíneken és időpontokban vonulnak majd utcára - jelentette be Székely Tamás, a VDSZ elnöke.

A szakszervezet közleménye szerint a sorozat csütörtök este Kazincbarcikán kezdődik; a helyi érdekvédelem kezdeményezésére demonstrálnak a vegyészek és más ágazatból csatlakozók.

A VDSZ a korkedvezményes nyugdíjak megvonása ellen tiltakozik, s követeli az egyeztetés nélküli, egyéni képviselői indítványokon alapul döntések megszüntetését, valamint az érdekegyeztetési rendszer visszaállítását. A következő akció helyszínéről és módjáról a napokban egyeztet a szervezet országos titkári testülete.

Székely szerint a vidéki városokban egyre nagyobb az elégedetlenég, főleg a munka világát, a nyugdíjakat és a gyógyszeripart érintő kormányzati döntések módszere miatt. A VDSZ felháborítónak tartja, hogy a döntéshozók egyszerűen megszüntették az egyeztetést a szociális partnerekkel, s egyéni képviselői indítványokkal juttatnak a parlament elé olyan fontos kérdéseket, mint például a már meglévő kedvezményes nyugdíjak megvonása, s a rászorulók visszakényszerítése a munkába, pontosabban a munkanélküliségbe.

A rendvédelmisek is elégedetlenek

A hvg.hu arról számolt be szerdán, hogy minden eddiginél nagyobb demonstrációra készülnek a rendvédelmi dolgozók is, akik - annak ellenére, hogy törvényileg erre nincs lehetőségük - még egy országos sztrájktól sem riadnának vissza, ha nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal a követeléseikről - mondta a hírportálnak Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke.

A rendvédelmi dolgozók hétfőn sztrájkbizottságot is alakítottak már, pedig a törvény szerint nem sztrájkolhatnak. A HTFSZ vezetősége kedden vezetőségi ülést tartott, ám egyelőre semmilyen döntés nem született.

Pintér Sándor szerdán a déli órákban informális megbeszélést folytatott a rendvédelmi szervezetek érdekképviseleteivel, ám ezzel kapcsolatban Árok csak annyit közölt a hvg.hu-val, hogy szakértői egyeztetés kezdődött a felek között.

A május 6-i tüntetést követően Pintér Sándor belügyminiszter múlt hétfőn fogadta a rendvédelmi dolgozók képviselőit, de Árok elmondása szerint a háromórás egyeztetés teljesen eredménytelen volt. A belügyminiszter közölte: a korkedvezményes nyugdíjat ugyan eltörlik, de "kapnak helyette valamit". Azt, hogy mit, nem derült ki. Elvileg a héten ül össze a Rendvédelmi Egyeztető Fórum, egyelőre azonban erről sem lehet többet tudni - írja a hvg.hu

Legutóbb Lázár János fideszes frakcióvezető és Balsai István képviselő pénteken benyújtott alkotmánymódosító javaslata váltott ki nagy felháborodást ez ügyben. Ez alapján ugyanis már azok a korengedményes nyugdíjba vonult rendvédelmi dolgozók sem érezhetik biztonságban ellátásukat. Az előterjesztés értelmében az öregséginyugdíj-korhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás csökkenthető, illetve szociális ellátássá alakítható, a munkaképes nyugdíjasok esetében meg is szüntethető. Ha a javaslatot elfogadják, akkor már nyugdíjba ment tűzoltók is visszakényszeríthetők a munkaerőpiacra.

Meleg étel a kérdőívekért
A  vegyipari érdekvédelem (VDSZ) felhívására tizennyolc szakszervezet és néhány civil csoport összegyűjti és jótékony célra fordítja a kormány által kiküldött szociális kérdőíveket. A szervezők minden olyan kérdőívet elfogadnak, amelyet a kormány, vagy valamelyik párt mostanában küld ki az embereknek - közölte a VDSZ a honlapján a múlt héten. A kosarakba gyűjtött leveleket a szakszervezet újrahasznosítja, s a befolyt összeget a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványnak - Orbán Viktor főtanácsadójának alapítványának - ajánlja fel. A szervezet szerint nagyjából 200 darab kérdőív árából jön ki egy tál meleg étel. A szervezők a leveleket az ország számos pontján kosarakba gyűjtik, de a szakszervezeti titkárokon keresztül, valamint személyesen és postán is fogadják. Az akcióval a szakszervezetek arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanács kizárásával hozna meg a munkavállalókat érintő döntéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.19 19:28

Azért az Orbán elgondolkozhatna azon,hogy a Matolcsy iránti feltétel nélküli ragaszkodása hova vezet, mivel eléggé a határokjat kezdjük feszegetni...
Az is dicsértes lenne, ha a Gaskó és társai végül gerinces élólényként nem azon gondolkoznának, hogyan lehet pénzt kivenni a fidesszel való haverkodásból, hanem azt a héhány millió rokkant, meg nyugdijas meg stb... stb.. érdekét kezdnenék képviselni, akár még értelmes szerepűk is lehetne az életben..( eddig nem volt az)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html