Nem fogadja az európai parlamenti választások előtt az Európai Néppárt (EPP) vizsgálóbizottságát (a "bölcsek tanácsát") Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke - tudta meg a Népszava az ügyhöz közel álló brüsszeli forrásokból. A belga Herman van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke által vezetett testület - amelynek tagja Hans-Gert Pöttering német és Wolfgang Schüssel osztrák politikus - már a szavazás előtt szeretett volna megbeszélést folytatni a magyar kormányfővel.

A "bölcsek tanácsát" az Európai Néppárt (EPP) márciusi politikai gyűlésén hozták létre, amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát. A testületnek az lenne a dolga, hogy értékelje a magyar kormánypárt tevékenységét, megvizsgálja, hogy az megfelel-e a Néppárt demokratikus értékeinek és elveinek. Az Európai Néppárt brüsszeli székhelyén nem kívánták kommentálni az értesülést.

A Fidesz márciusban még nyitott volt a "bölcsek tanácsa" fogadására, az utóbbi hetekben viszont végletekig megromlott a viszony az EPP és Orbán Viktor között. Olyannyira, hogy a kormányfő alkalmatlan csúcsjelöltnek nevezte Manfred Webert, a néppárt európai bizottsági elnökjelöltjét. Weberre utalva azt monda: "Nem lenne helyes, ha a magyarok szavazatával lenne bizottsági elnök."