A májusi görögországi közvélemény-kutatások arra utalnak, hogy a görög lakosság túlnyomó többsége - kutatástól függően 66-75 százaléka - maradni akar az eurózónában. Készült egy olyan felmérés is, amely szerint a görögök 54 százaléka még akkor is maradni szeretne, ha ahhoz újabb megszorításokat jelentő egyezségre lenne szükség. A lakosság az eurózónában szeretne maradni, így a politikusoknak is erre kell törekedniük, de ők nyilván fájdalommentesebb megállapodást szeretnének tető alá hozni - értékelt Németh. A szakember szerint Görögország végül bent marad az eurózónában, azaz megszületik majd az egyezség.

A görög probléma egyértelműen bizonytalanságban tartja a nemzetközi piacokat, és ennek magyar vonatkozása is van. A magyar kötvényhozamok részben a görög faktor miatt emelkedtek az elmúlt időszakban. Igaz, az elmúlt két napban a hozamok éppen csökkentek, miután a Fed közölte: továbbra is laza monetáris politika várható. A korábban vártnál lassabb kamatemelési ciklus várható a jövőben, emiatt csökkentek a magyar hozamok.

Hosszabb távon azonban kockázatosabbnak látja a piac Magyarországot, mint például Lengyelországot. Ez abból látszik, hogy a 2 és 10 év múlva lejáró magyar államkötvények közötti különbség 250 bázispont, míg az azonos lejáratú lengyel papíroknál csak 130 bázispont a különbség. A 2 éves magyar papírok hozama alacsonyabb, a tízéves magyar kötvényeké pedig magasabb a lengyel hozamokhoz képest. A magasabb 10 éves hozam azt mutatja, hogy hosszabb távon a piaci szereplők rizikósabbnak ítélik meg Magyarország helyzetét - fogalmazott Németh.

A görög válság miatti piaci bizonytalanság a forint április óta bekövetkezett gyengülésében is szerepet játszott. A 295 forintos euróárfolyam mára 310 forint fölé került. Bár a Fed-döntés a forinton is segített egy kicsit, de egyelőre még mindig gyengébb forintról beszélhetünk, mint 2 hónappal ezelőtt. Ha a görög megállapodás megszületik, az a piaci bizonytalanságot csökkenti, ez pedig erősítheti a forintot és a magyar kötvényhozamokat is a lefelé küldheti - véli az elemző.