A főváros pert vesztett a CET ügyében

Első fokon pert vesztett a fővárosi önkormányzat a CET kulturális és kereskedelmi központ perében − értesült a Népszabadság.
Domokos László, 2013. március 15. péntek, 09:45
Fotó: Napi.hu

Az MKB Bank Zrt. 28,4 millió euró (mintegy 7,5 milliárd forint) hitel és kamatai megfizetéséért indított pert a fővárosi önkormányzat ellen a Fővárosi Törvényszéken.

Az első fokú ítéletet tegnap a Pécsi Törvényszék hirdette ki − az előzetes várakozások és a jelentős perérték ellenére − csak szóban. E szerint a bíróság érvényesnek ismerte el az MKB és a főváros által 2008-ban kötött megállapodást, miszerint a szolgáltatási szerződés felmondása esetén az önkormányzat köteles megfizetni a fennálló adósságot. Akkor is, ha bizonyíthatóan a szolgáltató − azaz a Porto Kft. − súlyos szerződésszegése miatt szűnne meg a szerződés.

A kötelezvény 25 évre szólt. Így vált a beruházás készfizető kezesévé az önkormányzat. A döntés vélhetőleg meglepte a városvezetést, mivel Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta: biztos abban, hogy nem lesz per, lévén az MKB-val különösen jó a kapcsolatuk.

HOZZÁSZÓLÁSOK