Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: az agrár Széchenyi-kártya bevezetésével a családi gazdálkodóknak, továbbá az agráriumban működő kis- és közepes vállalkozásoknak segít abban, hogy újabb forráshoz jussanak.

Az érintett gazdálkodói kör pénzügyi megerősítésére a gazdasági válság és az agráriumot sújtó elemi károk hatásainak ellensúlyozása miatt van szükség - mondta a miniszter.

Az agrár Széchenyi-kártyát a teljes vertikumban igénybe vehetik a gazdálkodók az alapanyag-termeléstől a feldolgozásig. A hitelkártya minimálisan 500 ezer, maximálisan 25 millió forint felvételére jogosítja gazdáját. A hitel futamideje 3 év, és a hitel szabad felhasználású. A kamatot az állam 2 százalékponttal támogatja, kezességet pedig az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány vállal.

A hitelt várhatóan még az év első felében igénybe vehetik a gazdálkodók.

Fazekas Sándor közölte: a jelenleg forgalomban lévő Gazdahitelkártya-konstrukció további sorsát, létjogosultságát a szakértők most vizsgálják.

A vidékfejlesztési tárca vezetője beszélt arról is, hogy van elegendő étkezési gabona, kenyérnekvaló Magyarországon, ezért alaptalanok azok a felvetések, miszerint 1 kilogramm kenyér akár 400 forintba is kerülhet. Fazekas Sándor leszögezte: a belföldi szükségletnél egymillió tonnával több gabona termett. Jelenleg a kenyér átlagos ára 210-240 forint között mozog kilogrammonként. Jelezte ugyanakkor, hogy az állam nem kíván beavatkozni a piaci folyamatokba, mivel az csak a spekulációt erősítené.

Ugyanilyen indokkal nem avatkozik be az állam a takarmánypiaci folyamatokba sem. A miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy tavasszal amúgy is mérséklődnek ezek az árak.

Megjegyezte: az állattenyésztők támogatására 47 milliárd forint áll rendelkezésre az idén, és az általa irányított tárca kifizeti majd a korábbról elmaradt támogatásokat is, amelyeknek összege összesen mintegy hárommilliárd forint.