A gazdasági kiigazítás éve lesz 2003

Ez az esztendő Magyarországon a gazdasági kiigazítás jegyében telik el – jelentette ki Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége gazdasági fórumán Szombathelyen.
NAPI, 2003. február 28. péntek, 06:59
Fotó:

Véleménye szerint a világgazdasági recesszió kissé késve érkezett Magyarországra, ennek ellenére az üzleti célú beruházások tavaly 10 százalékkal estek vissza.

A miniszter szerint a kiigazítás jegyében meg kell teremteni a termelés növekedése és a bérkiáramlás közötti összhangot, kiszámítható és takarékos jövedelmi viszonyokra van szükség. Idén a korábban várt 5 százalék helyett 4 százalékos lehet a gazdasági növekedés. Emiatt is fontos feladat a versenyképesség romlásának megállítása.
Csillag szerint a kedvezőtlen beruházási folyamatnak meg kell fordulnia, amiből részt kell vállalniuk a hazai vállalkozásoknak is. A külföldi beruházások ösztönzési elvét is módosítani kell, és a gazdasági növekedést vissza kell vezetni az exportorientált pályára. Ennek érdekében a munkahelyteremtést szolgáló, támogatott programokra van szükség. Véleménye szerint a Széchenyi programban versenyképes pályázatokat hirdetnek meg. A támogatások új eleme lett a hosszú lejáratú kölcsönök konstrukciója.

HOZZÁSZÓLÁSOK