A görögök Ciprusra menekítik a pénzüket

Egyre több pénzt menekítenek Görögországból külföldre az államcsőd veszélye miatti aggodalmak hatására. Az év első négy hónapjában 18,5 milliárd euró áramlott ki az országból a görög nemzeti bank adatai szerint.
MTI-Eco, 2010. június 15. kedd, 14:02
Fotó:

Egyedül áprilisban 8,5 milliárd euróval - 268,8 milliárdról 260,3 milliárd euróra - csökkent a görög bankok betétállománya, és a folyamat májusban és június első felében is folytatódott a nemzeti bank adatain alapuló keddi görög sajtóbeszámolók szerint.

Az eurómilliárdok nagy részét a szomszédos Cipruson helyezték el. A másik jellemző célállomás Nagy-Britannia, mindenekelőtt London és környéke, ahol vagyonos görögök az utóbbi időszakban számos ingatlant vásároltak meg.

Az államcsőd veszélye miatti aggodalmakat tovább fokozza, hogy a Moody's Investors Service hitelminősítő hétfőn egyszerre négy fokozattal rontotta Görögország adósosztályzatait.

Hétfőn helyszíni vizsgálatot kezdtek Görögországban az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői az adósságválság kezelésének alakulásáról. A küldöttség jelentésétől függ, hogy megkapja-e Görögország szeptemberben az Európai Unió és az IMF közös, 110 milliárd eurós hitelének következő, 9 milliárd eurós részletét.

HOZZÁSZÓLÁSOK