A GVH új elnöke a versenytanácsra támaszkodna

Nem tervez komoly változásokat a Versenyhivatal élén az új elnöknek jelölt Juhász Miklós - derült ki a gazdasági bizottsági meghallgatásán. A leendő elnök átalakítaná az ügyfélszolgálat szerepét, és az eljárásokban közelítené a vizsgálatokban közreműködő versenyhivatali alkalmazottak és a tőlük elkülönülve dolgozó versenytanács munkáját.
Papp Zsolt, 2010. október 1. péntek, 11:40
Fotó:

A GVH a kormánytól függetlenül működik, ennek fenntartása a jövőben is alapvető feladat - kezdet meghallgatását Juhász Miklós, akit Orbán Viktor miniszterelnök jelölt az GVH elnöki székében. A versenyhivatalnak a versenyjogi szankciók alkalmazás mellett fontos feladata a megelőzés is. Ezért különösen fontos, hogy a GVH álláspontja mindig világos legyen, hogy a folyó ügyekben is tisztában legyenek a piaci szereplők a versenyhivatal várható lépéseivel. A versenyjog korábban ismertette az előzetes állásfoglalás intézményét - ennek visszaállítása átláthatóbb működést biztosítana.

A GVH ügyfélszolgálatán megjelenő beadványok 2009-ben ugyan jelentősen csökkentek - ám az 1400 beadványból alig 208 szolgált jogalapul egy eljárás megindításához -, vagyis rengeteg felesleges munkát végeztek el a GVH dolgozói. Ezen beadványok hatékonyabb feldolgozásához járulhatna hozzá az egységes panaszlap, de az új elnök újragondolná az ügyfélszolgálat működését is.

Megfelelő front-office irodák felállításával elérhető lenne, hogy a szakmai irodákra már csak a valóban fontos ügyek kerüljenek. A leendő elnök karakteresebb megjelenést adna a Gazdasági Versenyhivatalnak, hisz az civil ügyfelek a versenyhivatalt egyfajta panaszirodának tekintik - ennek is következménye a sok, nem a hivatalhoz tartozó beadvány.

Juhász Miklós szerint fölösleges párhuzamosságok tapasztalhatóak a vizsgálói és versenytanácsi szakasz között - ráadásul sok esetben a két apparátus egymással ellentétes álláspontra jut az vizsgált ügyekben. A két tevékenységet az új elnök közelítené egymáshoz - ráadásul ezt a jelenlegi jogszabályi környezet is lehetővé tenné- tette hozzá Juhász.

A leendő elnök szerint a hatékonyabb munka érdekében szükséges lehet a hat tagú versenytanács létszámának növelése. A GVH amúgy meglehetősen szerény apparátussal dolgozik, hisz teljes hivatal létszáma 120-130 fő körül mozog.

A jelenleg 58 nyolc éves leendő GVH-elnök az elmúlt két évtizedben polgárjogi ügyekre szakosodott ügyvédként tevékenykedett, alig került kapcsoltba munkája során a versenyjoggal. A Transparency International magyar tagozata, ugyanakkor a jelöltállítás után felhívta a figyelmet arra, hogy Juhászt korábban bennfentes kereskedelem miatt a pénzügyi felügyelet elmarasztalta - ez a tény a meghallgatáson is szóba került.

Juhász szerint nem volt szó bennfentes kereskedelemről, hanem részvényvásárlás késedelmes bejelentéséről. A leendő elnök a rendszerváltás megelőző években bíróként tevékenykedett - szintén polgárjogi ügyekben ítélkezett. Az előző Orbán-kormány idején az állam delegáltjaként a Paksi Atomerőmű Zrt. felügyelőbizottságának tagja volt. A gazdasági bizottság végül nagy (kormány)többséggel az elnöki posztra alkalmasnak találta a miniszterelnök jelöltjét - így semmi akadálya nincs annak, hogy a köztársasági elnök kinevezze a GVH elnökévé Juhász Miklóst.

Juhász meghallgatása előtt a gazdasági bizottság elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal tavalyi munkájáról szóló jelentését.

HOZZÁSZÓLÁSOK