Csaknem két évtized eltelt az előző ügyvédi törvény hatályba lépése óta, ezért is időszerű, az új, egységes szemléletű kódex kialakítása. A kormány igazságügyi politikájának célja, hogy a tágabb értelemben vett igazságszolgáltatásba vetett közbizalom erősödjön - mondta expozéjában Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára.

A tervezet egyebek mellett érinti a jogtanácsosi rendszert, és ügyvédi kamarai tagsághoz köti az érintettek egyes feladatait; a jogi előadókra pedig az ügyvédjelöltekkel azonos kötelező továbbképzési szabályokat ír elő. A kötelező ügyvédi felelősségbiztosítás minimális mértékét 8 millió forintban határozták meg, a sikerdíjra pedig szigorúbb szabályozást fogalmaztak meg: nem haladhatja meg a megbízási díj kétharmadát - írta a portál.

Az új szabályozás célja, hogy az ügyvédi tevékenységet ellátók vonatkozásában egységes és megfelelő garanciák jussanak érvényre - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz vezérszónokaként.

Bárándy Gergely, az MSZP vezérszónoka azonban több elemet is hiányolt az előterjesztésből, szerinte elemi érdek, hogy egy minimális minőségi követelményt elvárhassanak, ezért meg kell határozni a minimális rezsióradíjat és ügytípusonként a minimális óraszámot.

A Jobbik vezérszónoka, Staudt Gábor az ügyvédi irodák pénzügyi átláthatósága mellett érvelt. Az embereknek joga lenne tudni, hogy milyen mértékben nőttek meg a bevételek az ilyen irodáknál mondjuk egy kormánypárti vagy egy kormányzati szerepvállalás után - mondta a jobbikos képviselő.

Az ügyvédi irodáknak máig nem kell a gazdasági társaságokhoz hasonlóan mérlegbeszámolóikat nyilvánosságra hozniuk. 2014-ben ugyan kötelezte az érintetteket erre az Országgyűlés, nem sokkal később a kormánypártok eltörölték a szabályozást. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az ügyvédi titoktartás fontosságával magyarázta a visszalépést, Trócsányi László igazságügyi miniszter pedig tavaly, az InfoRádió Aréna című műsorában azt ígérte, hogy a most a Ház előtt fekvő tervezet már az ügyvédi irodák pénzforgalmának nyilvánosságát is szabályozni fogja.

A transzparencia híve vagyok ebben, de ettől függetlenül nagyon át kell gondolni, mert szenzitív ügyről van szó - mondta akkor a miniszter.

A tervezetben azonban nem szerepel erre vonatkozó passzus. Bánáti János, az új kódex előkészítésében részt vevő Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint erre nem volt kormányzati szándék.