A kéményekig ér a probléma itthon - mi lesz most?

Facebook-posztban reagált a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke arra a levélre, amelyben a kormány megerősíti korábbi döntését a kéményellenőrzések ritkításáról - írja a hvg.hu.
Napi.hu, 2016. július 12. kedd, 20:15
Fotó: Napi.hu

"Aki erőből politizál az előbb vagy utóbb a közakarattal találja szembe magát, csak addig hány emberéletet fog követelni ez a "szakmai" döntés?"

- írja Facebook-posztjában Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke, miután megkapta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter levelét, ami megerősíti a kormány korábbi tervét, miszerint ezentúl a gázkéményeket kétévente kell ellenőrizni, a szilárd tüzelésű fűtőberendezések elvezetőrendszereinek vizsgálata pedig négyévente egy alkalomra csökkenne.

Vámos Csaba egy korábbi interjúban "közveszélyes rezsicsökkentő tervnek" minősítette a kormány ötletét a kéményseprők általi ellenőrzések csökkentéséről, valamint elmondta, hogy jelenleg is mintegy 150 ezer életveszélyes kéményt tartanak nyilván, ez a szám pedig rövid időn belül megtöbbszöröződhet - emlékeztet a portál.

Az elnök szerint egy háztartásnak évente 1500-2000 forintot kell fizetnie júliusig a kéményvizsgálatokért, a biztonságért, az ellenőrzések megszüntetésével azonban az életüket kockáztatják majd az emberek. Az intézkedés miatt a megmaradt cégek a megrendeléseik 70 százalékától esnek majd el, miközben a vállalkozók az év közepétől már amúgy sem kérhetnek pénzt a lakosságtól a kémény tisztításáért.

Lázár szerint azonban pont a megnövekedett költségek miatt nem ellenőriztették a családok kéményeiket, de az új szabályozással, vagyis a gyakoriság csökkentésével, megoldódik a probléma, és mindenki térítésmentesen veheti igénybe a szolgáltatást.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.07.13 16:14

@langede:
Milyen szépen hangzik: a tulajdonos felelőssége.
Az álláspontod alapján mindenféle ellenőrzést meg kell szüntetni, a munkavédelmet, a tűzvédelmet, a gépjármú ellenőrzést stb.
Nem vagy te véletlenül anarchista?
Lázár nem az, csak milliós fityegőkkel teleaggatott elkényeztetett ficsúr, akinek fogalma nincsen azok életéről akinek a sorsáról dönt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2016.07.13 15:06

A kémény persze komoly dolog sok más egyéb mellett. lehet rossz sütő ami elalszik és gázrobbanást okoz, lehet rossz karácsonyfaégő ami miatt leég a ház, lehet zárlatos villanykapcsoló ami agyoncsap, lehet hulló vakolat ami agyonüti a gyalogost, stb stb stb mindegyik okoz halálesetet évente még sincs mindegyikre külön hatóság aki évente ellenőriz. Az az álláspont hogy a tulajdonos felelőssége a biztonságos üzembetartás. Ha baleset van akkor felel amennyiben megállapítható a felelőssége pl. karbantartás/ ellenőrzéssel elkerülhető lett volna stb.
Mért van ez máshogyan a kémények esetében? Jegyzem meg hogy ott ahol balesetek történtek sem az ellenőrzés hiánya miatt következik be a baj hanem az üzemeletetés hiányosságaira vezethető vissza. pl eltakart szellőző(ablakcsere műanyagra) vagy erős szél miatt visszaömlés vagy még ezer ok lehet amit nem tud megelőzni az "újságpapír égető" ellenőrzés. Különösen aggályos hogy egy szolgáltató végzi az ellenőrzést is. Ez kecskére káposztát. Aki ellenőriz a lehetséges hibákat az nem javítson! A gázszolgáltató szolgáltasson gáz. A kéményseprő seperjen kéményt. Ellenőrzés szakvéleményezés legyen egy független szervezet feladata(még akár ez is lehet magán vállalkozás mint pl mérlegképes könyvelő auditál vagy igazságügyi szakértő szakért díjjért cserébe)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.07.13 14:22

@langede:
A kémény komoly dolog akkor is ha te legyintesz rá. Soroljam mi lehet rossz kémény esetén? Lázár Jankónak persze a legkorszerűbb van, az enyémre is 30 év garanciát adtak, de még mindig kevesebben vagyunk mint ahol problémák vannak.
A falazott kémények nagyon veszélyesek, idővel akár szét is eshetnek, átengedik a gázokat, de még a szagot is. Eddig legalább valaki megnézte, most nem fogják. Miért gyújtanak be papírral? Azért mert a huzatot ellenőrzik. Aki hagyományos módon fűt annak a seprés minden évben ajánlatos. Láttál már kigyulladt kéményt a sötétben télen? A sok korom képes meggyulladni, pazar, félelmetes és természetesen tűzveszélyes látvány.
A gáztüzelés meg egyenesen életveszélyes lehet kéményhez értő szakember nélkül!
Szóval tényleg minek ez is meg az is, építési engedély, kémény felülvizsgálat, a szomszédok értesítése stb. Ez mind felesleges! eddig csak a bunkók voltak ezen a véleményen, az önzők, a többi emberrel nem törődők, most már a kormány is. Gondolom a mongol, türkmen, azeri mintákat vették át.
A tulajdonos felelőssége? Ez vigasztal majd amikor a gyereked elütik a zebrán, vagy meghaltok a szomszéd szénmonoxidjától?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2016.07.13 12:57

"Most majd mennyivel jobb lesz, csak négyévenként jön a kéménycuca, de nem lesz gond mert ingyen jön. hogy a kémény primitív nem felel meg? "

az éves kéményellenőrzés során a kéményseprő nem seper. Vicces de a kéményseprő nem sepri a kéményt. Nem megy fel a tetőre bár egy szatyor pénzért kell kibúvót meg szabványos kéményseprő járdát kell építeni.
Maga az éves ellenőrzés egy vicc! begyújt egy újságpapírt a kémény tisztító nyílásba és megnézi hogy száll a füst. de legtöbbször még ennyit se csinál. papír kitöltés + pénz és körülnéznek hol lehet extrát lehúzni (gázművek karöltve) mert ugye ha szabálytalanság van akkor elzárják a gáz! Króm kéményellenérző nyílásajtó kell a régi helyett ami 40 éve jó, cseréld le paraszt. A kémény csöve bocs füstcső ami megint csak tökéletesen működik most már nem jó köteleznek a cserére. stb stb stb Jelenleg a kéményseprő nem szerencsét hoz hanem bajt! Én személy szerint nem engedtem be őket. Amikor már a katasztrófa védelem szólt akkor jogászom válaszolt. Két hatósági tanúval jegyzőkönyvezve kamerázva jöhettek be hozzám. Ugyanaz a rabló lehúzó magatartás mint a gázműveknél. Szabálytalanság aztán véletlen ismer valakit aki gyorsan megoldja "ócsón"! (korábban nálam egyenesbe bemondta hogy mennyi lesz az újratanúsítás okosba, semmi szégyenlősködés)
A kémény a tulajdonos felelőssége. Legyenek a kéményseprők független vállalkozók akik kéményt sepernek a tulajdonosok megrendelésére. Mért kell ennek "hatóságinak" lenni? ilyen elve lehetne hatóságilag ellenőriztetni hogy iszok e elég folyadékot naponta mert ugye ha nem akár meg is halhatok.

Gázművek mint ellenőrző felügyelet úgyszintén a korrupció melegágya.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.07.13 08:58

@namana:
Tényleg komolyan gondoltad amit írtál? A lényeg szerinted ne kaszáljon senki az engedélyekkel? Nem hinném, ma már olyan borzalmakat csinálnak az emberek mint a "nyeles" telek, egy telken két családi ház, családi ház ikresítve, mindez tömegével. Remélhetőleg megjelennek a kátránypapírral borított brazil favellák is. Vevő mindenre van főleg, ha olcsók.
Az emberek majd belegebedtek a kéményseprési díjba, meg a kötelező ellenőrzésbe. Most majd mennyivel jobb lesz, csak négyévenként jön a kéménycuca, de nem lesz gond mert ingyen jön. hogy a kémény primitív nem felel meg? Majd négy év múlva kiderül, vagy előbb ha meghal valaki.
Éljen soká a nép kormánya még tovább nagyorrú Lázár a laposi géniusz, dohány és kéményszakértő!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html