A Költségvetési Tanács az adótörvényeket is véleményezheti

A kormány a stabilitási törvényt módosító törvényjavaslatot terjesztett be az Országgyűlés elé, amely szerint a Költségvetési Tanács véleményt nyilváníthat a költségvetés megalapozásához szükséges törvényjavaslatokról, amely az adótörvényekre is kiterjed.
MTI, 2012. június 18. hétfő, 20:05
Fotó: Napi.hu

Az Országgyűlés honlapján megjelent törvényjavaslat indoklása szerint az Európai Tanács a túlzott deficit eljárás időszaki felülvizsgálata során ajánlásokat fogalmazott meg Magyarország számára, amelynek keretében javasolta a Költségvetési Tanács (KT) hatáskörének és szakmai kompetenciájának megerősítését annak érdekében, hogy a KT az alaptörvényben rögzített feladatát megalapozottan ellássa.

Ennek jegyében a Költségvetési Tanács véleményt nyilváníthat a költségvetés megalapozásához szükséges törvényjavaslatokról, amely értelemszerűen az adótörvényekre is kiterjed, emellett félévente véleményt nyilvánít a költségvetés helyzetéről és az adósság alakulásáról.

A KT-nak lehetősége van véleményezni valamennyi, a költségvetés tervezésével, végrehajtásával, a közpénzek felhasználásával kapcsolatos kérdést.

A törvényjavaslat rögzíti, hogy - az egyértelműség céljából - az éves költségvetési törvénynek tartalmaznia kell azt az árfolyamot, amit a tervezett költségvetésben szereplő államadósság számításakor figyelembe kell venni. A kormány a 2013. évi költségvetési javaslatban az euró árfolyamát 299,4 forintban határozza meg.

A kormány 1,6 százalékos jövő évi GDP-növekedéssel számol, az államadósság GDP-hez mért aránya 78-ról 76,8 százalékra csökken 2013-ban a büdzsében szereplő makrogazdasági pálya szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK