Matolcsy György Olli Rehn pénzügyi EU-biztossal közösen tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta: az első olvasatbeli megvitatás után a magyar kormány a programról tájékoztatja Brüsszelt, és kikéri a véleményét. Ezután - még a hónap végéig - meghozzák a programmal kapcsolatos kormányzati döntéseket. A következő hónapokban dolgozzák ki részletesen a döntésekből eredő folyamatokat, a reformlépések "technológiáját" - mondta. 

Matolcsy szerint a tavaly hozott "szokatlan, de sikeres" magyar intézkedések nyomán az ország költségvetési egyensúlya - az éves hiány 3 százalék alatt tartása - 2012-ig biztosított, a középtávú időszakra, 2013-2014-re nézve azonban már szerkezeti reformprogramot kell megvalósítani az egyensúly fenntartása érdekében. Már a 2012-es költségvetésben is strukturális jellegű, tehát állandó, fenntartható megtakarításoknak, illetve bevételi többleteknek kell szerepelniük - tette hozzá.

Olli Rehn a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy várakozásai szerint hamarosan megkapja a magyar kormányzattól a fiskális konszolidáció és a szerkezeti reformok programját. Úgy fogalmazott, hogy "építő szellemű" eszmecserét folytat magyar partnereivel.

Magáról a pénzügyminiszteri ülésről Matolcsy elmondta: az uniós gazdasági kormányzás megteremtését, illetve a nemzeti költségvetéseknek a közös célokkal való összhangba hozását - az úgynevezett európai szemesztert - illetően a tagállami kormányokat képviselő tanács "tartja a határidőket". 

A keddi ülésen - közölte - áttekintették azt a 11 nyitott kérdést, amelyet meg kell válaszolni a gazdasági kormányzás kialakításához szükséges hat uniós jogszabály végleges megszövegezése előtt. Ezek közül egyben - a váratlan bevételek, illetve költségek kezelésének a kérdésében - sikerült megállapodásra jutni. A többi nyitott kérdés közül majdnem mindegyikben jelentősen közeledtek az álláspontok - közölte Matolcsy György. Mint mondta, egy kérdésben, az adósságszámítás módszertanában továbbra is viták vannak.

A magyar miniszter megállapította, hogy az európai gazdasági légkör ma jobb, mint egy vagy fél évvel ezelőtt. Olli Rehn idézte azokat a legfrissebb adatokat, miszerint az európai gazdaság továbbra is növekszik, bár a növekedés üteme valamelyest mérséklődik. Matolcsy György az esetleg megugró infláció veszélyét "első számú közellenségnek" nevezte.

Matolcsy - anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna - elmondta, hogy a miniszteri tanácskozáson szót ejtettek adózási kérdésekről is. Mint megjegyezte, fontos, hogy minél inkább visszaszoruljon az adóelkerülés.