A Népszabadság információi szerint az Orbán-kormány jelentős változtatásokra készül az érdekegyeztetés területén is, ennek irányát Orbán Viktor miniszterelnök már sejtette, amikor azt mondta, hogy az érdekegyeztetési fórumot össze lehetne kapcsolni a nemzeti konzultációval.

A lap szerint a kormányon belül új törvény előkészítésén dolgoznak, a tervek szerint az OÉT lényegében megszűnne, beolvadna egy új fórumba, amelynek alapját a Fidesz által ellenzékben kialakított egyeztetési fórum, a nemzeti konzultációs sorozat, a Nemzeti Konzultációs Testület vagy a Nemzeti Konzultációs Tanács jelenti majd.

A Népszabadság szerint az új testület véleményt mondhatna a kormány javaslatairól, a költségvetésről vagy adótörvényekről, de nem lenne beleszólása a munka világát érintő törvényelőkészítésbe, a magánszektor éves bérajánlásába, valamint az éves minimálbér meghatározásába.

Az elképzelések szerint az OÉT jelenlegi két nagy tárgyalódelegációját, a munkavállalói és munkaadói oldalt képviselő szakszervetek a legkülönbözőbb társadalmi szervezetekkel, értelmiségi társaságokkal, az önkormányzatokat képviselő szervezetekkel együtt kapnának meghívást az új nemzeti konzultációs testületbe, amelyet a kormány meghatározott időszakonként tájékoztatna az előtte álló legfontosabb feladatokról - írta a Népszabadság.

A Magyar Nemzet arról számolt be, hogy míg a munkaadói oldal egységesen legitimnek tartja részvételét a tanácsban, egyes szakszervezetek készek arra, hogy újra, más módszerekkel méressék meg, kik képviseljék a munkavállalókat a testületben. A lapnak nyilatkozó szakszervezeti vezetők egy része nem zárkózna el újszerű megméretéstől, amely alapján pontosabban lehetne mérni a szakszervezetek támogatottságát.