A forrásról sem a tárca közleménye, sem a sajtóosztály, sem a kormány.hu-ra feltett helyettes államtitkári interjú nem ad felvilágosítást, így nem tudni, hogy az átmeneti finanszírozásul szolgáló pénzt honnan teremtették elő. A szaktárca lapunk kérdésre annyit közölt, hogy "technikai jellegű átcsoportosításról van szó". Az OEP idei költségvetésben gyógyszerkiadásokra 229 milliárdot különítette el és rendelkezésre áll egy 43 milliárdos tartalék is. (Elképzelhető, hogy a forrás ez a tartalék lehet - ám ezt nem sikerült közölnie a kormánynak.)

Második lépésben a gyógyászati segédeszköz (GYSE) támogatási kiadások folyamatos finanszírozásának biztosítására a 30,3 milliárd forintból 3 milliárd forintot csoportosítanak át. Ennek elsődleges indoka, hogy az idén bevezetett egyes intézkedések éves hatása csak 2013-ban jelenik meg, továbbá a számos, GYSE körben a parlament által megszavazott áfa-csökkentés is a jövő évben fejti ki hatását.

Mindezek alapján a jelen gazdasági környezet ellenére a 2012 évi gyógyszertámogatás-költségvetési keret várhatóan egyenleg szinten mindösszesen 5,3 milliárd forinttal teljesül túl, úgy, hogy év közben a betegek közvetlen gyógyszerkiadásai lényegében nem emelkedtek, sőt a generikus készítmények körében egyes területeken még csökkentek is - hangsúlyozza az erőforrás minisztérium közleménye.