A kormány elővarázsolt 30 milliárdot a semmiből - Megemelte a gyógyszerkasszát a kormány

A gyógyszertámogatási előirányzat 30,3 milliárd forintos emeléséről döntött a kormány legutóbbi ülésén. A lépésre azért volt szükség, mert a gyógyszertámogatás kiadásainak finanszírozására még idén várható 22 milliárd forintnyi gyógyszergyártói befizetés elsősorban decemberben érkezik, addig is megoldandó a kifizetések fedezetének folyamatos biztosítása - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság.
NAPI, 2012. november 9. péntek, 13:20
Fotó: Napi.hu

A forrásról sem a tárca közleménye, sem a sajtóosztály, sem a kormány.hu-ra feltett helyettes államtitkári interjú nem ad felvilágosítást, így nem tudni, hogy az átmeneti finanszírozásul szolgáló pénzt honnan teremtették elő. A szaktárca lapunk kérdésre annyit közölt, hogy "technikai jellegű átcsoportosításról van szó". Az OEP idei költségvetésben gyógyszerkiadásokra 229 milliárdot különítette el és rendelkezésre áll egy 43 milliárdos tartalék is. (Elképzelhető, hogy a forrás ez a tartalék lehet - ám ezt nem sikerült közölnie a kormánynak.)

Második lépésben a gyógyászati segédeszköz (GYSE) támogatási kiadások folyamatos finanszírozásának biztosítására a 30,3 milliárd forintból 3 milliárd forintot csoportosítanak át. Ennek elsődleges indoka, hogy az idén bevezetett egyes intézkedések éves hatása csak 2013-ban jelenik meg, továbbá a számos, GYSE körben a parlament által megszavazott áfa-csökkentés is a jövő évben fejti ki hatását.

Mindezek alapján a jelen gazdasági környezet ellenére a 2012 évi gyógyszertámogatás-költségvetési keret várhatóan egyenleg szinten mindösszesen 5,3 milliárd forinttal teljesül túl, úgy, hogy év közben a betegek közvetlen gyógyszerkiadásai lényegében nem emelkedtek, sőt a generikus készítmények körében egyes területeken még csökkentek is - hangsúlyozza az erőforrás minisztérium közleménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2012.11.09 20:11

Van itt pénz ......,ha nem fosztogatnak bennünket !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html