A kormány halálra ítéli a magyar környezetvédelmet?

A teljes hazai természetvédelmi igazgatás összeomlását eredményezheti, ha a Vidékfejlesztési Minisztérium - nyilvánosságra került tervei szerint - több mint 40 százalékkal csökkenti a nemzeti parkok amúgy is szűkös támogatását - közölte a WWF Magyarország pénteken az MTI-vel.
MTI-Eco, 2011. február 25. péntek, 17:53
Fotó:

A civil szervezetnél úgy vélik: a korábbi, 3 milliárd forintos költségvetési juttatás 1,7 milliárdra csökkentése esetén 2011-től gyakorlatilag megszűnne a természet állami védelme.

A közlemény szerint a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF Magyarország döbbenettel értesült a kormány szándékáról. A civil szervezetek azzal a kéréssel fordulnak a vidékfejlesztési miniszterhez, hogy álljon el ettől a tervétől és a környezet- és természetvédelem területét ne sújtsák újabb elvonásokkal, mert ez működésképtelenséghez vezet, ami beláthatatlan és visszafordíthatatlan következményekkel jár.

Az önálló környezetvédelmi tárca beolvasztása a Vidékfejlesztési Minisztériumba, a természetvédelmi helyettes államtitkárság összevonása a környezetvédelmivel és nemzeti parkok költségvetési támogatási arányának folyamatos csökkenése az elmúlt években már eddig is jelentős működési nehézségeket okozott a természetvédelemben. Ez a mostani lépés azonban pótolhatatlan veszteségeket okoz mind a jelenlegi, mind pedig a jövő nemzedékek számára.

A nemzeti parkok által végzett munka értékét ugyanis nem lehet pénzzel mérni. Ha működésképtelenné válnak, a károkozások száma a többszörösére nő, annak helyreállítási költségei pedig nagyságrendekkel meghaladják a megelőzés forrásigényét. Ezekre a problémákra, illetve az intézményrendszer megerősítésének és támogatás növelésének szükségességére a civil szervezetek a kormány megalakulásakor már felhívták a figyelmet.

A környezetvédő társadalmi szervezetek már számos konkrét javaslatot tettek a kormánynak, amelyek megvalósításával úgy lehet csökkenteni az államháztartási hiányt, hogy az egyaránt javítja a környezet állapotát és a nemzetgazdaság versenyképességét, továbbá növelik a foglalkoztatottságot. Tehát az államháztartási hiánycél betartása nem lehet indok arra, hogy további forrásokat vonjanak el a környezet- és természetvédelemtől, rontva a lakosság életkörülményeit, veszélyeztetve biztonságát, jövőjét.

"A civil szervezetek kérik a vidékfejlesztési minisztert, hogy ne írja alá a magyar környezet- és természetvédelem halálos ítéletét" - tartalmazza a közlemény.

HOZZÁSZÓLÁSOK