A kormány korlátozás nélkül engedélyezheti az uniós projektek költségeinek a túllépését

Amennyiben a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban valamely projekt költségnövekménye eléri a 30 százalékot, akkor az nem támogatható, de a kormány egyedi döntéssel ettől eltérhet - az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.
Németh Géza, 2017. február 28. kedd, 15:26
Fotó: Reuters

A kormánynak a túllépés engedélyezéséről szóló rendelete csak február elsejétől hatályos, de most olyannyira sürgős volt a módosítás, hogy a kormány általi felmentés már a módosító jogszabály megjelenése napjának - ez február 24., péntek - 21 órájától hatályba is lépett.

Változatlan maradt a 30 százalék alatti túllépés esetén lefolytatandó eljárás. Ha a túllépés nem éri el a 15 százalékot, akkor az  irányító hatóság előtt kell alátámasztani a költségnövekmény piaci árnak való megfelelését. Amennyiben a támogatói okiratban szereplő eredeti támogatási összeg meghaladja a 15 százalékot, akkor igazságügyi szakértő kirendelése szükséges, és az államháztartásért felelős miniszter gondoskodik az igazságügyi szakértő megbízásáról.

Végül harmadik lépcső a 30 százalék feletti túllépés, amely nem engedélyezhető, kivéve ha a kormány erről egyedi döntést hoz.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK