A kormány nem terhelné a büdzsét az adósmentéssel (elemzők)

Londoni elemzők szerint a magyar tulajdonú bankokat valószínűleg nem kell feltőkésíteni a kormány új devizahiteles programja miatt. A kormány várhatóan úgy állapítja meg az átváltási árfolyamot, hogy a bankok ne szoruljanak jelentősebb tőkepótlásra, mert az a költségvetést terhelné.
MTI-Eco, 2014. július 14. hétfő, 19:21
Fotó: Napi.hu

A magyar kormány várhatóan úgy állapítja meg a devizaalapú hitelek átváltási árfolyamát, hogy a magyar tulajdonú bankok ne szoruljanak jelentősebb tőkepótlásra, mivel ez költségvetési terhekkel is járhatna - jósolták hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. A Goldman Sachs (GS) közgazdászai a devizahitelek lehetséges rendezési módozatairól összeállított előrejelzési forgatókönyvükben kimutatták, hogy a jelenlegi piaci árfolyamhoz képest érvényesített minden 10 százaléknyi átváltási diszkont 1,2 milliárd eurós veszteséget okozna a magyarországi bankrendszernek.

Az elképzelhető, hogy ennek egy részét a bankok leírhatják majd adójukból, mindazonáltal a költségvetési mozgástér korlátozott, és a kormány nem engedhet meg magának komolyabb bevételi kiesést vagy banki visszatérítést. Ugyanezért nem valószínű olyan átváltási árfolyam megállapítása sem, amely a magyar tulajdonú bankok számára nagyarányú tőkepótlást tenne szükségessé, mert ebből költségek hárulhatnának az államháztartásra is - vélekedtek a GS elemzői.

Ugyanerre a következtetésre jutott a devizaalapú hitelekről összeállított minapi elemzésében a Fitch Ratings is. A nemzetközi hitelminősítő londoni elemzői szerint a magyar állam részt vállalhat ugyan a devizaalapú hitelek átváltásának költségeiből, de nem valószínű, hogy ehhez "sok kedve lenne", annál is kevésbé, mivel az Európai Unió épp nemrégiben vetette fel annak lehetőségét, hogy Magyarország visszakerülhet a túlzottdeficit-eljárás hatálya alá.

A Fitch előrejelzése szerint ugyanakkor a devizaalapú hitelekről elfogadott új törvény potenciálisan magas járulékos költségei érdemi tőkeinjekciót tesznek szükségessé a külföldi tulajdonú magyarországi bankok anyabankjai részéről a szabályozói követelményekben szereplő tőkemegfelelési mutatók és a hitelkihelyezési kapacitás helyreállítása végett.

Erre a Goldman Sachs londoni közgazdászai is kitértek hétfői elemzésükben, szintén arra a következetésre jutva, hogy az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás, illetve kamatemelés ügyében várható intézkedések miatt a magyarországi érdekeltségek feltőkésítésére lesz szükség az anyabankok részéről. Jelenleg nehéz megítélni e tőkepótlások mértékét, mivel a tőkemegfelelési számításokat több tényező is befolyásolja, például az, hogy a bankok mennyi állampapírt vásárolnak hitelkihelyezés helyett; ha többet, az javíthatja kapitalizációs rátáikat.

A cég a várható kedvező hatások közé sorolja, hogy a devizaalapú hitelek kivezetése csökkenti az árfolyamkockázatot, javítja a háztartások pénzügyi helyzetét és így lendületet adhat a hazai keresletnek. Hosszabb távon a gyengébb forinttal szembeni nagyobb tűrőképesség - amelynek mindazonáltal határt szab a még mindig magas devizaadósság-hányad - a magyar exportot is segítheti - vélekedtek a Goldman Sachs londoni elemzői.

A ház a devizahitelek kezelési módjától függően számol is a forint gyengülésével, egyebek mellett éppen azért, mert várhatóan csökken a magyar gazdaság árfolyam-érzékenysége. A cég elemzői közölték: jelenlegi előrejelzésük három, hat és tizenkét havi távlatban 310, 315, illetve 320 forintos eurót valószínűsít.

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor inkább a forint erősödésére van esély hosszabb távon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MMM108WWW, 2014.07.15 13:05

@lomb: És még ültessük melléjük Orbánt, Szijjártót,Kósát,Lázárt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2014.07.15 12:39

@zappara: Szerecsenmosdatás?? IGEN!

A környező országokban is elítélték a bankok ilyen irányú tevékenységét. Bűnnek nyilvánították. A kúria - nálunk - egyértelműen kimondta, hogy a bankok tisztességtelenek voltak! (sajnálatos módon a maffiaszerű tevékenységüket nem vizsgálták, nem vizsgálhatták)

Abban igaza van, hogy a "devizahitelek" kérdéskörében (is) a böszmének a libásnak, a simornak stb., stb. - leírtam már párszor - börtönben a helye, jó hosszú időre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

anttikufar, 2014.07.15 12:30

@Abbe: Te tényleg elhiszed, hogy a külföldi tulajok buknak?...méghozzá nagyot ,egyébként nem kiabálnák tele a világot orbánék ellen évek óta ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.07.15 10:56

@zappara:
A hitelfelvevő hitelfelvevő, a spekuláns pedig spekuláns, nagyon nem kellene keverni a fogalmakat. Különben nagyon gyorsan az össszes vállalkozást a forinthiteleseket, úgy általában az embereket elnevezhetjük spekulánsnak, akár téged is.

Példa:
-A vállalkozó arra spekulál hogy a tőkéjét vagy a felvett hitelét befektetve nagyobb értéket tud teremteni mint amekkorát kereshetne ha a pénzét kötvényekbe fektetné.
-A forinthiteles arra spekulál, hogy úgy szerez ingatlant a hitelköltségek alacsonyabbak maradnak mint amennyibe az ingatlan bérlése kerülne.
-Te arra spekulálsz hogy az a tevékenység amit nap mint nap végzel (munkahely) több bevételt és nyugodtabb életet eredményez, mintha vállalkoznál.

Rá lehet húzni mindenre a spekuláns kifejezést? Igen.
Van neki értelme? Nincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.07.15 10:19

és
véleményem szerint a bankokkal szemben a kormány a kollektív bűnösség elvét alkalmazza..megoldási elképzeléseik erről tanuskodnak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html