A kormány nem tesz eleget Barroso kérésének

A jegybanktörvény-javaslat visszavonására nem kerülhet sor, csak a módosítására, mert január 1-jén életbe kell lépnie az új alkotmányos rendnek és ennek része az említett jogszabály - mondta Martonyi János külügyminiszter szerdán az MR1-Kossuth Rádiónak.
MTI, 2011. december 21. szerda, 10:02
Fotó: Napi.hu

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a napokban levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a kormány vonja vissza a jegybanktörvény módosításáról, valamint a pénzügyi stabilizációról szóló javaslatot.

A külügyminiszter a 180 percnek elmondta: sem a jegybanktörvény módosítására vonatkozó javaslatot, sem a stabilizációs törvényjavaslatot nem vonják vissza. Ugyanakkor a jegybanktörvény ügyében az Európai Központi Bank javaslatainak túlnyomó részét elfogadják.

A külügyminiszter megjegyezte, hogy tudomása szerint a módosító javaslatok már meg is születtek a törvényjavaslathoz. "Tartalmi kérdésben, reményeink szerint nem lesz gond" - tette hozzá.

A stabilizációs törvénnyel kapcsolatban azt mondta: ennél nem egészen világosak a kifogások, "ha csak az nem, hogy nem volt kellő ideje a bizottságnak, hogy minden részlettel megismerkedjen".

A tárcavezető hangsúlyozta: ez egy nagyon szigorú törvény, bizonyos szempontból túlmegy a jelenleg hatályos uniós szabályozáson is. "Éppen az a gond, úgy tűnik, hogy ez egy túlságosan szigorú rendszert hoz létre, és azt mintegy megmerevíti azáltal, hogy nehezen lehet majd ezeket a követelményeket oldani" - fűzte hozzá.

Martonyi János szerint "mi egy olyan gyors változáson megyünk keresztül, ami sokszor követhetetlen a külvilág számára (...), és ennek során elég komoly érdekeket sértünk".

Ugyanakkor - tette hozzá - az is igaz, hogy "mi sem vagyunk mindig tökéletesek, talán nem vagyunk mindig körültekintőek, mondjuk az időzítés szempontjából sem".

A tárcavezető azt is hangsúlyozta, hogy a magyar kormányt ért vádak viszont gyakran megalapozatlanok és "valamilyen sajátos politikai indíttatásból fakadnak".

Az Európai Bizottság szóvivője kedden közölte, hogy José Manuel Barroso bizottsági elnök levelet írt Orbán Viktornak, ebben azt javasolta, hogy vonják vissza a két törvényjavaslatot. Levelében az elnök aggodalmát fejezi ki a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

GregoriusMagnus, 2011.12.22 16:46

@Blama: A helyzet az, hogy ha az EU alkalmazza irányadó elveit és jogállását, akkor azzal gyakorlatilag azonnali hatállyal államcsődbe taszítja Magyarországot. És akkor majd látszólag el lehet rajtuk verni a port. Pedig az elhibázott lépéseket nem ők lépték meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2011.12.22 16:23

@GregoriusMagnus: Én alkotmányjogi analfabéta vagyok, s azt hittem az új életbe képésével már megvan az új alap, amire a szoci...bocs, szóval, amire a New Order felépülhet.

Jó, most megkapta a tockost a valamikori szélsőbalos ( külön köszönet DT kommunikációs szakembernek ezért ), de ki tudja, mi vár ránk az EU jogi útvesztőjében?

Mi történik, ha az EU Bírósághoz fordulnak? Csak nem esik meg az a szégyen, hogy az olyan kitűnő szakjogászok, mint a Baker and McKenzie volt magyarországi társtulajdonosa ( csók az amerikai kollégáknak! ) által védett jogszabály esetleg, de nagyon esetleg nemzetközi jogba üköző lesz?

És ha így alakulna ( nem fog, nem fog, nem fog!!! ), akkor még módosítani is kellene a szabályon?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GregoriusMagnus, 2011.12.22 16:12

"mert január 1-jén életbe kell lépnie az új alkotmányos rendnek" Ez itt a lényeg kérem! hiszen ezen kívül mást nem tudna felmutatni a kormány eddigi ténykedéseivel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html