Az erős önkormányzatok megmaradása, erősödése mindannyiunk érdeke. A kormány álláspontja világos: kevesebb akadály, kevesebb bürokrácia, több szolgálat - mondta a minszterelnök. Így kell körülbelül kinéznie az új önkormányzati rendszernek, ha sikerül Magyarország újjászervezésének részeként az önkormányzati rendszert is újjászervezni. Erre a nagy feladatra Orbán szerint a rendszerváltás óta nem került sor.

A feladatok rosszul vannak felosztva a központi kormányzat és az önkormányzatok között. Az önkormányzatok pénzügyi megmentésével egy időben, történelmi léptékű hibákat is helyre kell hozni, ki kell igazítani a rendszer működését, amire Orbán szerint "most van lehetőség és felelősség."

Az önkormányzatok csak azt a feladatot vállalják, amit el tudnak végezni, amihez erejük van. Ugyanakkor az államnak egyetlen olyan feladatot sem kell ellátnia, amelyet helyileg jobban meg tudnak oldani - tette hozzá Orbán.

A munkához a kormány minden támogatást meg fog adni. A miniszterelnök hozzájárulást kért az önkormányzati vezetőktől az egész ország átszervezéséhez - tudósított az MTI.

A reform kidolgozása során együtt kell működni az önkormányzatoknak - idézte Kósa Lajost, a szövetség elnökét, Debrecen polgármesterét a Kossuth Rádió. Mint mondta, erre már van is példa: az új alkotmány azon része, amely nagyobb beleszólást enged a kormányzatnak az önkormányzatok pénzügyeibe. "Az elmúlt húsz év hibáiból tanulva mi magunk, önkormányzati vezetők szavaztunk úgy, hogy bizonyos kötelezettségvállaláshoz elképzelhető a kormányengedély. Amikor van egy önkormányzati vezető, aki tudatosan csődbe viszi az önkormányzatát, akkor a kormány tudjon lépni" - magyarázta Kósa.

A megyei jogú városok szerepük újragondolásánál törvényhatósági jogot szeretnének kapni - mondta Kósa a tanácskozás után. Ez azt jelenti, hogy az állam által, az állam felhatalmazásával végzett államigazgatási feladatok maradjanak a nagyvárosoknál, amelyek ezt el tudják látni - és a kialakítandó járásokban kell létrehozni azokat az állami hivatalokat, amelyek a kisebb településektől átveszik az állami feladatokat.

A tervek szerint az év második felére készülhetnek el az önkormányzati reform részletei.