A közszférában lesz a legtöbb elbocsátás

Mintegy 200 ezerrel haladhatja meg Magyarországon a foglalkoztatottak száma 2015-ig a 2005-ös szintet - állítja az Európai Unió segítségével indított több éves kutatási program egyik, a GKI Zrt.-ben készített tanulmánya, amelynek eredményeit csütörtökön egy budapesti szakmai konferencián mutatták be.
NAPI Online, 2008. március 20. csütörtök, 18:35
Fotó:

Az összefoglaló tanulmány szerint ebből a 200 ezres létszámnövekedésből a nagyobb, 125 ezres rész a 2011-2015 közötti időszakra esik.

A kutatók szerint a 2005-2010 közötti években 1,8 százalékot érhet el a foglalkoztatotti létszám gyarapodása, ez éves átlagban 0,4 százalékot jelent, 2011-2015 között viszont már 3,2 százalékot javulhat a foglalkoztatotti létszám, éves átlagban 0,6 százalékot.

Az ágazati összefüggésekről az összefoglaló megállapítja, hogy az időszak egészében a gazdasági és szabadidős szolgáltatások, valamint az építőipari területek növelhetik leginkább létszámukat.

A legfontosabb foglalkoztató az időszak elején és végén egyaránt a kereskedelem, a javító szolgáltatás, a vendéglátás illetve a szálláshely szolgáltatás lesz. A közigazgatás, társadalombiztosítás viszont a második helyről a harmadikra kerül, a gazdasági szolgáltatás viszont a harmadik helyről a második helyre lép elő.

Az időszak egészében leginkább a közigazgatás, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság építi le létszámát.

A feldolgozóipar ágazatai közül az iroda- és számítógép, villamosgép-gyártás, műszeripar, híradástechnikai ipar kivételével csökken majd a létszám konjunkturális okokból és a technikai-műszaki fejlődés révén.

Egy másik, az ECOSTAT-ban készített kutatási összefoglaló szerint a megkérdezett cégek közül szinte valamennyi nyilatkozott a hosszabb távú foglalkoztatási prognózisáról.

A megkérdezett vállalkozások 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tudja, miként változik dolgozóinak létszáma 2015-ig. A válaszolók 25 százaléka nem számít változásra, körülbelül a jelenlegi létszámmal kíván tevékenykedni. A megkérdezettek 33 százaléka létszámot növel. Ugyancsak 33 százalék véleménye, hogy ilyen időtávban leépítésre kényszerül. 29 százalék csak kis mértékű leépítésre, 2,5 százalék viszont nagyobbra. A megkérdezettek 2,5 százaléka cége csődhelyzetét sem tartotta lehetetlennek.

HOZZÁSZÓLÁSOK