A köztisztviselők pénzére pályázik az állam - lesznek még gondok

Az államkincstári betétgyűjtés nem csak a bankszektor érdekeit, de uniós irányelvet is sérthet. Ha hitelintézeti jogosítványokat akar a MÁK, fél évig is eltarthat az engedélyezés.
Nagy László Nándor, 2013. február 1. péntek, 07:18
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Uniós irányelvet sérthet a magyar kormány, ha lehetővé teszi a Magyar Államkincstár (MÁK) számára a betétgyűjtést − vélik uniós szakértők. Az Európai Parlament és a Tanács 2006/48-as irányelvének ötödik cikke ugyanis a tagállamok kötelességévé teszi, hogy tiltsák meg természetes személyek vagy a hitelintézetnek nem minősülő vállalkozások számára, hogy betétgyűjtésre vagy más visszafizetendő pénzeszközök nyilvánosságtól történő gyűjtésére irányuló üzletszerű tevékenységet folytassanak.

Hosszú idő bankká alakulni

Ennek megfelelően a magyar hitelintézeti törvény (Hpt.) kimondja: kizárólag hitelintézet jogosult betét gyűjtésére, valamint saját tőkéjét meghaladó mértékben − bank vagy állam által a visszafizetésre vállalt kezesség vagy bankgarancia nélkül − más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól való elfogadására. Megoldást jelenthet, ha a MÁK hitelintézeti jogosítványokért folyamodik, az engedélyezési eljárás azonban lassú, általában négy-hat hónapot vesz igénybe.

A Hpt. szerint ráadásul az új hitelintézetnek − ha betétgyűjtést tervez − csatlakoznia kell az Országos Betétbiztosítási Alaphoz (OBA). A csatlakozás feltétele, hogy a felügyeleti engedély megszerzését követő 30 napon belül jegyzett tőkéjének fél százalékát befizesse az OBA-nak csatlakozási díjként. Ez a MÁK-nál kérdéseket vet fel. Elképzelhető, hogy a kincstár létrehoz egy szatellit hitelintézetet, ekkor azonban a szó szoros értelmében nem a MÁK, hanem egy "egyszerű" piaci szereplő kezdené meg működését, ami versenyjogi problémákat vetne fel az esetleges többletjogosítványok − például a köztisztviselők kizárólagos számlavezetése − esetén.

Mire jó a kincstári betétgyűjtés?

A MÁK rövid távú likviditási nehézségein segítene az a kormányhatározat, amely lehetővé tenné a MÁK-nak a betétgyűjtést - írta nemrégiben a Magyar Nemzet. A szervezet számára ugyanis komoly kihívásokat jelentenek a hó eleji munkabér-átutalások, amelyek mintegy 200 milliárd forint összegben egyszerre hagyják el a kincstár számláját, miközben az áfa-visszaigényléseket is folyó hó 5. napjáig teljesítenie kell a MÁK-nak. Az önkormányzati kifizetéseket minden hónap 10-12-ig szintén elvégzi a kincstár, majd hó végén kezdődnek a nyugdíjkifizetések. Emiatt a MÁK-nak 13-14 napig - amíg az áfabefizetések beérkeznek - szinte üres a kasszája.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az elképzelés kidolgozói elsősorban a közszolgálati alkalmazottakra gondoltak ügyfélként, de gyakorlatilag bárki tarthatná a pénzét a kincstárnál. Amennyiben a közszolga 15-16 napra lekötné munkabérének egy részét, arra kamatot fizetne az állam. A közalkalmazott ez esetben juttatásának egy részét továbbra is a hó elején kapná, teljes bérét azonban a kamattal növelten csak 20-a után.

A lapunknak nyilatkozó szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a betétgyűjtés a bankrendszernek jelenthet újabb csapást, pedig már a prémium államkötvények is érezhető mértékben szívják el a megtakarításokat a bankok elől.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.02.01 17:36

@rigolya: Ez nem a röghözkötés, ez a nagysikerű kivéreztetés akció.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.01 17:25

@bugmenot: Röghöz kötés fajtái:
- Felsőoktatási szerződés miatt kénytelen itthon maradni a diplomás.
- A minimálbér a megélhetésre se elég, hát még a közmunkabér.
- A mindenhol elérhető buszos távolsági tömegközlekedés jegyárai jobban nőttek, mint a nem mindenhol elérhető vasúté. Az 5 km-es jegy meg is szűnt!
- Ezen kívül egyre kevesebb a tömegközlekedési járat.
- A központosított egészségügy és oktatás is egyre több, egyre drágább utazást kíván!
- Az adójóváírás csökkentése, az EU-bajnok ÁFA, s maga a gazdasági válság csökkenti minden iránt a keresletet, így még a jövedelmek, a munkahelyek száma is csökken, hazaküldve a szerencsétlenebbeket.
- A nyugdíjból sem lehet megélni, de több, mint a nettó minimálbér!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.01 16:57

@bugmenot: Csak a keresményük röghöz kötéséről lehet szó.

Minden hazautalni a kincstárba és a havi ellátmányt onnan kapják.

Az állam, a mi erkölcsös és jó államunk kezeli a munkaszerződéseket és a munkaviszonyból származó jogokat és kötelességeket.

Minden központosítva és elintézve.

Öröm, boldogság, béke, megelégedettség, kellemes élet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

brunn, 2013.02.01 16:42

Én egyszerűen az egykori "Békekölcsön" mintájára "SZABADSÁGHARC KÖLCSÖNT" vezetnék be, amiből a közszolgák -természetesen szabadon- jegyezhetnének. Ki-ki annyit, hogy azért még ne dögöljön éhen..

Más: nem túl jó ötlet a banki szféra betétállományát (nagyrészt ez adja ki a bank által hitelezhető pénzt) csökkentve még inkább visszaszorítani a hitelezést. Így is alacsony a bankok hitelezési hajlama. Hitel nélkül nincs beruházás, nincs forgóeszköz vásárlás stb. tehát még inkább szűkül (vagy inkább szűköl) a gazdaság. Hajrá Fidesz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bugmenot, 2013.02.01 14:47

@waszabi:
Röghöz kötés? Normális vagy?

Amikor 500 ezer magyar külföldön dolgozik, akkor te milyen röghözkötésről beszélsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html