A magyar állam kihátrálna a nyugdíjrendszerből?

Csökkenteni kell az állami nyugdíjrendszer szerepét a jövőben, azt fokozatosan a kiegészítő rendszernek kell átvennie, mert a demográfiai és a foglalkoztatási helyzet változik, és a nyugdíjakat folyamatosan fenn kell tartani - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára csütörtökön a Pénztárkonferencián.
MTI, 2016. szeptember 29. csütörtök, 14:51
Fotó: Napi.hu

Az államtitkár az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) által szervezett budapesti konferencián kifejtette: az állam a demográfiai helyzet javításában és a foglalkoztatás terén tud segíteni, szükség van azonban arra, hogy a pénztárak is lépéseket tegyenek a kettős rendszer fennmaradására, az önkéntes pillér erősítésére.

A kormány számára is fontos, hogy az állami pillér mellett a kiegészítő pillér továbbra is fennmaradjon, és fontos szerepet töltsön be a jövőben is - hangsúlyozta.

Utólag másként értékelt

Az állami nyugdíjrendszer hosszú távon is stabil, az elmúlt évek változásai a társadalombiztosításban garantálják a jövő nyugdíjasainak teljes és kiszámítható állami nyugdíját - nyilatkozta Hornung Ágnes az MTI-nek azután, hogy az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének csütörtöki rendezvényéről napvilágot látott tudósítások egy része "félreértésre" adott okot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára elmondta: a kormány számára továbbra is fontos, hogy az állami mellett a kiegészítő pillér továbbra is fennmaradjon. Az önkéntes pénztárak, nyugdíjbiztosítások vagy a foglalkoztatói nyugdíjintézmények szerepe az, hogy kiegészítsék az állami nyugdíjat, nem pedig az, hogy átvegyék a szerepét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Csiriz_a_torzsvendeg, 2016.09.30 17:53

Mit nem lehet ezen érteni? Megvédtük a nyugdíjakat - mármint tőletek, ostoba birkák -, most már spóroljatok magatoknak! Aztán majd megint megvédjük!

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.09.30 16:09

@kissiu: Örömmel olvasom,hogy bizonyítod az egoizmusodat és a végtelen tájékozatlanságodat. Amennyiben normális jövedelmi viszonyok kialakítására törekedne a CSÜRHE akkor hozna egy olyan törvényt ,hogy az egyföre jutó nyugdíj átlag nem térhet el 2 % azaz KETTŐ %-tól nagyobb mértékben a két átlagkeresetet kereső kétgyerekes család adójóváírással és családi pótlékkal növelt egyfőre jutó nettójától. Azonnal meg kellene lépni és a örgségi nyugdíj átlaga 98- 100 000 ft között lenne ami egy fenntartható nyugdíjat eredményezne.
A jelenlegi kormány a nyugdíjakra való takarékoskodást nagyon segíti mert az adó 20 % án belűl a NYESZ - számlára való befizetést évi 100 000 ft al kipótolja a NYESZ számlát tetszés szerinti bankban lehet vezetni és a befektetést az egyén választja ki és évenként bank váltásra is van mód.A jelenleg hülyeség hasonlít az egykulcsos adóhoz,.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kissiu, 2016.09.30 11:13

@megfigyelt: A jelenlegi kormány is a felosztó-kirovót próbálja üzemeltetni. De még ha az általad felvázolt igazságos (befizetéssel arányos) nyugdíj is lenne, az is a mindenkori munkavállalói réteg befizetésétől függene. Az pedig sajnos csökkenni fog, ezért kellenek egyéb pillérek is. A politikusok egoizmusa sajnos valós (tisztelet a ritka kivételnek), ezért a hosszú távú megoldásokat nálunk mindíg szét fogja valaki barmolni. A 400 Mrd HUF a 28000 Mrd HUF-os GDP-nek töredéke, egy normálisan növekvő gazdaság ezt hamar magába foglalja, és fedezetet teremt rá. Egyébként pedig amint elkezdődnek a kifizetések, az terhet vesz le az állami nyugdíjrendszerről, egyre többet. Ezért is kellett sietni a beszántásával, mert hamarosan kiderült volna, hogy megvan a pénz, lehet belőle nyugdíjat fizetni, és az adott személyek 25%-al kisebb terhet jelentenek az államnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2016.09.30 08:11

@tepsi: "Szerintem egy nyugdíjbiztosítás legyen kötelező, és akkor ne lehessen vele tőzsdézni, hanem maximum csak Magyar államkötvényt vásárolni a vagyonából"

Na mar most evel vitatkoznek kicsit, vagy inkabb felhivnam nehany buktatojat. Eloszoris ha ez uzleti alapon mukodo intezmenyek csinalanak akor ezt csak profit alapon lehetne tehat fizetni kell erte (tagdij,kezelesi koltseg). Masodszor, hogy lehet elenorizni egy cegnek egy magan ember jovedelmet meg, hogy kotelezne a befizetest (ha az alamon keresztul tortenik akor mar minek a profit alapu ceg koltsege ha a munkat az alam elvegzi) ? Sokadszor ha csak alamkotvenybe lehet fektetni akor milyen kulombseg van az alami es az uzleti alapu alapok kozt (hisz ha az allam nem tudja a nyugdijkaszalyat fizetni akor a kotevenyeit sem tudja fizetni, itt megjegyzem alamcsod eseten a teljes kotvenyalomany elveszik mig egy nyugdijpenztarnak ujra lesz jovedeleme lehet kevesebbet de akor is tudnak adni valami kis nyugdijat)?

Szerintem legyen csak szocialis alapu alami nyugdij, es ezel parhuzamosan ha valaki akar ongondoskodni tegye meg magan penztarakba nem kotelezo alapon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2016.09.29 21:28

@rohadtnarancs: ettől értelmesebbet mint ez a dakotagyerek nem nagyon lehet rávenni hogy hirdesse a narancsmalasztot :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html