A magyar lakosság a hibás

A magyar polgárok mindinkább számítanak az állam gondoskodására, ennek teljesítése viszont a gazdaság növekedésétől szív el komoly forrásokat - ez derült ki Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnökének előadásából. Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója (képünkön) szerint drágán működnek a hazai bankok.
Napi.hu, 2015. szeptember 3. csütörtök, 19:43
Fotó: Napi.hu

A magyar lakosság egyre inkább az állami megoldásokat, mint a piaci alternatívákat részesít előnyben, ráadásul ez az elmúlt években brutális mértékűre erősödött - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke az 53. közgazdász vándorgyűlésen, Miskolcon. Ennek eredménye az, hogy szinte mozdíthatatlan az államháztartás, óriási az állami jövedelemcentralizáció, továbbá a politikai marketingszempontok alapján születnek döntések, a hosszútávú célok figyelembe vétele helyett.

Kovács szerint ennek a túlzott politikai marketingnek óriási szerepe volt abban, hogy a köz- és magánfinanszírozási határok átjárhatósága egyirányúvá vált, vagyis amíg jól mennek a dolgok, az az egyén javát szolgálja, de ha rosszra fordulnak, állami gondoskodásra jelentkezik igény. Ezzel a szemlélettel magyarázható a brókerbotrány károsultjainak a megsegítése, a férfiak 40 év utáni nyugdíjazásának lehetőségének felmerülése.

Leírni az összes NAV-kinnlévőséget

Az állami beavatkozás iránti növekvő szükségletek mellett növekvő forráskorlátosság is mutatkozik, vagyis a lakossági elvárások kiszolgálása helyett a gazdasági növekedés megalapozására kellene koncentrálni, hogy a jövőben nagyobb mozgástér legyen a jóléti kiadásokra. (Megjegyzendő, hogy a kormány maga is rájátszik arra, hogy a választók előtt az állam megmentő szerepét erősítse - a szerk.) A lakossági elvárásokat teljesítő állam túlzott szerepe, forráselszívása - a kiadások között OECD-összehasonlításban kirívóan nagy az általános közszolgáltatások és a gazdaságfejlesztés súlya - abban is megmutatkozik, hogy a 3 százalék körüli gazdasági növekedést sokkal több verejtékkel tudjuk összehozni, mint kellene. Kovács kiemelte ugyanakkor, hogy az idei az első év, amikor az államadósság menedzselésére kevesebbet költünk, mint az egészségügyre, illetve kisebb centralizáció valósul meg 2015-2016-ban, mint korábban.

A jövőre vonatkozóan több kívánatos tételt is felsorolt Kovács: ezek között említette az állam igazgatási költségeinek csökkentését, valamint hangsúlyosan beszélt arról, hogy az egészségügyben és a felsőoktatásban megindult modernizációs folyamokkal nyugvópontra kell jutni, meg kellene erről állapodni.

Úgy vélte: nagy lélegzetet kellene venni, és leírni az összes NAV-kintlévőséget, a kkv-knél pedig - amelyek sokan vannak, de GDP-hez való hozzájárulásuk alacsony és nem is látszik, hogy növekedne - meg kell szüntetni a járadékvadász magatartást, viszont a területre irányított támogatásaikat növelni kell.

Balog Ádám: drágán működnek a bankok

A magyar bankszektorban az eszközarányos működési költség még mindig 3 százalék körüli, szemben az uniós 2 százalék körüli átlagszinttel - mondta Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója. Mindez az előző évekbeli költségcsökkentés ellenére van így, holott a bankfiókok száma 9, az alkalmazottak száma 13 százalékkal csökkent a válság eleje óta - és folyamat még minidig tart.

A bankok számára az új stratégiai irányai: egyrészt a költség- és mérlegoptimizáció, másrészt a niche banking átgondolása - ágazati fókusz vagy befektetési banki elmozdulás, harmadrészt pedig az innováció (ügyfélkapcsolatok újraértelmezése és az etikus bankolás). Az MKB mint nagybank számára a harmadik irány tűnik a leginkább kárhatónak - fogalmazott Balog.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

abcz, 2015.09.04 23:04

@Helianthus:

Főnököd vinnyogását hallom, amint ezt olvassa.

És még a füled is milyen remek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.09.04 22:54

@abcz: @Helianthus:

(Ez az ,,abcz" nevű trollnak is tetszeni fog biztosan.)

Mi az hogy, nagyon is! Csak így tovább! Abba ne hagyjátok! Nyomassátok ma is ezerrel! Kurva jól fogunk ma is szórakozni...

..tetszik neki ..haha ..a háttérhatalom megint lebuktatta valódi énjét !

..mint 1917-ben ..33 -ban ,1920 .ban trianonban ..90-ben a megzsarolt rendszerváltással .kifosztással ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.09.04 10:06

@abcz:

,,Mi az hogy, nagyon is! Csak így tovább! Abba ne hagyjátok! Nyomassátok ma is ezerrel! Kurva jól fogunk ma is szórakozni."

Szóval itt vagy. Akkor ide is írom:

Bízom benne, hogy multi gazdád olvassa ezt a beírást.

Idegen gazdasági érdekek boncolgatásánál jelennek meg folyamatosan a beírásaid. Megbízód tehát külföldi gazdasági érdekeket képvisel. Szerintem neki és a hozzá hasonlóknak még a vegyes vállalat alapításának lehetőségét sem ajánlanám fel. Viszont az állam jogán felkutatnám a gazdád, aki a beírásdért fizet és kivizsgáltatnám, valóban törvénynek megfelelően működik vagy működött-e.

A beírásod hasznos, mindenki olvashatja aki érti, miről van szó, hogy hogyan operálnak az idegen érdekek ebben az országban. A billentyűzet előtt a körmüket rágó, általuk ostobáknak tartott beszólásokon szórakoznak látszólag, miközben a poénokat számolják maguknak, amivel a főnökük fel számolhatnak el.

Ha főnököd figyelemmel követi a híreket, és van annyi esze, amennyit elhitetni akarna az általa,barmoknak tartott magyarokkal, akkor észreveszi, hogy az ő világrendjének szétverés veszi lassan a kezdetét. Már vannak páran, akik egy hónapja még nevettek az ilyenen, de mára már nem látják annyira viccesnek.

Főnököd egyenlőre még remélhet, amíg a Fidesz hatalmon van. Én viszont minden alkalamat kihasználok ajánlgatni a tisztelt publikumnak, hogy a rendszer megváltoztatásának legkönnyebb és leghatékonyabb módja az, ha a választók nagy része nem megy szavazni. Ha a néptől tartó vezetők lesznek nálunk, a gazdádhoz hasonló élősdi lényeknek nem lesz nálunk lehetősége az országot szipolyozni. Egyenlőre be kell érnünk Viktorral, aki üveggyöngyökért árulta az országot, amíg észrevett, hogy ami ellopható még volt, arra nyugat is szemet vetett. Ez meg fog változni.

Gazdád ne reménykedjen. A magyar elit számára egyre jobban beszűkülnek a fennmaradás esélyei.Ostobák ugyan, de nem annyira, hogy gazdáddal és társaival osztozzon azon a kevés koncon, ami maradt.

Főnököd vinnyogását hallom, amint ezt olvassa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

abcz, 2015.09.04 09:06

@Helianthus:

(Ez az ,,abcz" nevű trollnak is tetszeni fog biztosan.)

Mi az hogy, nagyon is! Csak így tovább! Abba ne hagyjátok! Nyomassátok ma is ezerrel! Kurva jól fogunk ma is szórakozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.09.04 09:00

@hunorti:

,,..minden nyugati ország --mi is -- a háttérhatalom teljes vagy részbeni kiszolgálója ..,nem is lehetnének hatalmon ...,mert az kamu ,hogy a nép választ ! ..nagy kamu !"

Jogos!
(Ez az ,,abcz" nevű trollnak is tetszeni fog biztosan.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html