A Széll Kálmán terv megjelenése előtt kezdődött Magyarország külföldi megítélésének javulása majd a konvergenciaprogram újabb lökést adott ennek. A kormány eltökéltsége a reformok mellett okozta azt, hogy az ország cds árfolyama a 400 feletti szintekről tartósan 250 bázispontra olvadt - vélik a Takarékbank elemzői. A korábban hiányzó bizalom most újra megvan az ország iránt, ennek köszönhető, hogy a forint a régió legjobban teljesítő valutája jelenleg. Ugyanakkor belföldön a választóktól kapott bizalom csökken, mivel úgy érzik, hogy a kormány reformjai rövid távon nem kedvezőek.

A GDP növekedés fő motorját továbbra is a külső kereslet, a bázishatások és egyes nagyberuházások - főleg az autóiparban - adják a szakebmerek szerint. Ez még nem tükrözi azt a tartós javulást, ami a reformtervekből következne. Ehhez hasonlóan, a lakossági kereslet alakulása sem ad még okot túlzott optimizmusra. A beruházásoknál több év vergődés után magasabb növekedési ütemek jöhetnek a következő években, de ezek is főként a nagyberuházásoknak köszönhetők. Itt szükség van még a fiskális reformokra, amik biztosíthatják a stabil üzleti környezetet. A külkereskedelemben az export növekedése ugyan egyszámjegyűre olvadhat, de ennek ellenére továbbra is jelentős nettó export többletek várhatók.

Az infláció alakulását illetően itthonról továbbra sem jelentkezik árnyomás, de a külföldi költségsokkok továbbra is magasan tartják idén a fogyasztói árindexet. Ezek ellenére azonban mégis adott a lehetőség a dezinflációra, főleg a második félévben az egyre magasabb élelmiszerár-bázisok miatt. Ezek eredményeként 2012-ben már megvalósulhat a három százalékos infláció, így a jelenlegi 6 százalékos alapkamat mellett megvalósíthatónak tűnik az inflációs cél - vélik a Takarékbanknál az MNB-hez hasonlóan. Ezért idén nem változtat a jegybank a 6 százalékos alapkamaton. Jövőre, ha folytatódik az ország javuló megítélése, akkor nem kizárt egy 50 bázispontos csökkentés.

A munkanélküliség tartósan magas maradhat: ugyan a kormánynak sarokpontja az új munkahelyek teremtése, de egyelőre a cél a válság miatt elvesztett munkahelyek pótlása, ehhez viszont először a vállalatoknak kellene biztosnak érezniük a finanszírozási környezetet.  Az új beruházások ugyan teremtenek munkahelyeket, de ennek ellenére sem várható komoly javulás a munkanélküliek arányában.

Az államháztartási hiányra adott előrejelzések tartalmazzák azt a feltevést, hogy a kormány véghez viszi a beharangozott lépéseket. Az eltökéltséget nézve pedig 2012-ben tovább folytatódhat az államháztartási pozíció javulása.

A forint árfolyamát illetően a jelenlegi 263-267 forintos euró összeegyeztethetőnek tűnik a fundamentumokkal, bár az aggodalmak erősödésével feljebb kerülhet ez a sáv. Ugyanakkor további erősödésre is van esély: amennyiben a második félévben már a számokban is tükröződik Magyarország javuló pozíciója - például a nyugdíjvagyonból átvett állampapír-állomány megsemmisítése révén csökken az államadósság -, akkor további eszközár-javulás is jöhet. A svájci frank ugyanakkor továbbra is erős maradhat, hiszen amíg a finanszírozási válság nem oldódik meg az eurózónában, a frank menekülővaluta státusza megmaradhat.

Takarékbank-előrejelzés
(százalékos változás)20112012
GDP33,6
Lakossági fogyasztás1,72,3
Beruházás3,56,5
Közösségi fogyasztás-2,10,4
Export98,5
Import98,7
Infláció43,1
Munkanélküliségi ráta10,710,4
Áht-hiány (GDP %-a)22,7
Külkermérleg (millió eur)63006300
Folyó fizetési mérleg (GDP %-a)1,91,2
Külső finanszírozási képesség (GDP %-a)3,83,4

Forrás: Takarékbank