Görögország azt teszi, amit kell, a kormány megtesz mindent, hogy kikeveredjen a válságból. Magyarország példája is azt mutatja, hogy ha egy kormány szakít az önáltatásával és megteszi a szükséges intézkedéseket - akkor annak gyorsan meg lesz az eredménye - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a görög partnerével folytatott tárgyalását követően.

Görögország most néz szembe azokkal a fájdalmas döntésekkel, amellyel Magyarországnak tavaly májusban kellett szembenéznie - fogalmazott a kormányfő. Ahhoz, hogy a magyar kormány el tudja végezni feladatát, szüksége volt támogatásra - ez volt az IMF és az EU 20 milliárd eurós hitelkerete - ebből a szempontból fontos lépés az eurózóna minisztereinek tanácskozásán született megállapodás.


Bajnai szerint a szolidaritás elvét minden uniós országra ki kell terjeszteni - ha arra szükség van, ugyanakkor minden uniós országnak meg kell tennie a szükséges lépéseket ahhoz, hogy Európa a világgazdaság motorja legyen.
 

A válságkezelésen túl a találkozón szóba kerültek a kétoldalú kapcsolatok, a Nyugat-Balkán kérdése, illetve az uniós energiapolitika - mondta magyar miniszterelnök.
 

Utóbbi hónapokban személyes barátság alakult ki a magyar miniszterelnökkel - a hasonló feladatok miatt - mondta Jorgosz Papandreu, görög miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón. A tárgyalásokon természetesen a válságkezelés és a jövőkép került szóba. Magyarország példája azt mutatja, hogy egy vészhelyzetben létrehozott program - amely strukturális változásokat is megcéloz - képes a magyar illetve a görög gazdaságot növekedési pályára állítani, így a meghozott döntések javítják a két ország versenyképességét.

Szükség van az uniós szolidaritásra - emiatt is hálás a magyar partnerének a miniszterelnök, aki szerint szükség van azokra az eszközökre, még egy eurózónás tagállam számár is, amelyek kivédik, illetve megakadályozzák a bajban lévő országok elleni pénzügyi spekulációt.

Magyarország nem tagja - sajnos - az eurózónának, az EU 27-ek egyikeként viszont támogatja, hogy Görögország is megkapja ahhoz a pénzügyi segítséget, amely a szükséges döntéseket meglépjék - mondta Bajnai. A görög kormány programja alkalmas az ország válságon való átvitelére, ugyanis azt egyszerre tartalmaz rövidtávú stabilizációs, és középtávú gazdaságösztönző intézkedéseket.

Papandreu szerint új intézményi formákra - Európai Valutalapra - van szükség az unióban, hogy a jövőben az unió intézményesen tudjon reagálni a válságokra. Görögországnak nem pénzre van szüksége, hanem olyan intézményes garanciákra, amely biztosítja, hogy a görög állam „normális" eurókamatok mellett juthasson forrásokhoz a programjához - tette hozzá.