A maradék, ami nem hulladék

A tárgyi adományozás Magyarországon még mindig gyerekcipőben jár, a vállalati adományozás elhanyagolható százaléka történik természetben, ezen belül is tárgyak formájában. Erre a problémára válaszolva a Humusz Szövetség az adományozás egy itthon ismeretlen formáját indítja el online felülete segítségével.
Napi.hu, 2016. március 4. péntek, 23:03

Maradékbazár néven 2016 tavaszán hirdeti meg a tulsokcucc.hu tárgyi adománykoordinátori programjának kifejezetten vállalatoknak szánt változatát. A projekt a tárgyi adományozás kultúráját és ezzel párhuzamosan a hulladékcsökkentést hivatott népszerűsíteni, amelynek keretében a gyártás és az irodai munka során keletkező maradékanyagoknak keresnek egyedi felhasználási lehetőséget pedagógusok, oktatási intézmények, kreatív hobbi szakkör vezetők, esetleg művészek segítségével.

A felajánlott maradékok közös tulajdonsága, hogy nem szennyezett, nem veszélyes, egészségre ártalmatlan anyagok, amelyek lehetnek műanyagból, fából, textilből, fémből, papírból, gyakorlatilag bármiből, ami a fentieknek megfelel és a vállalatok egyébként hulladékként szállíttatnák el.

A fogadó oldalnak a felajánlások nagy segítséget jelentenek, hiszen általában éppen az alapanyag az, amiből hiányt szenvednek, hiába van a kreatív felhasználásra számtalan ötletük. A programhoz csatlakozó vállalatok számára egyrészt társadalmi felelősségvállalási lehetőség kis energia ráfordítással, másrészt a felajánlott mennyiségtől függően akár a hulladékelszállítási költségeiket is csökkenthetik.

Mivel az adományozás e formája Magyarországon nem ismert, a Humusz Szövetség 2016. március 24-én továbbképzést szervez a felajánló oldal részére. Rendezvényükön körbejárják a tárgyi adományozás hazai helyzetét és bevett gyakorlatait, a PwC adószakértőjének segítségével az adójogi kérdésekre is keresnek válaszokat, valamint a Morgan Stanley Magyarország és a Vodafone Magyarország közreműködésével a két vállalat adományozási jó gyakorlatait is megismerhetik a résztvevők.

A rendezvény célja, hogy segítséget nyújtson azon vállalatoknak, vállalkozásoknak, ahol már felmerült a tárgyi adományozás lehetősége, ám ez idáig még nem éltek a társadalmi felelősségvállalás e formájával. Igyekszik rámutatni, hogy a nyilvánvaló szociális előnyök mellett a környezetvédelmi haszon sem elhanyagolható, hiszen az így felajánlott tárgyak, maradék anyagok végül mégsem kerülnek elszállításra hulladéklerakóba vagy égetőbe.

További információ a programról és regisztráció a március 24-i rendezvényre itt érhető el.

HOZZÁSZÓLÁSOK