A monetáris tanács is aggódik a bankadó miatt

A szokásosnál hosszabb lett az MNB monetáris tanácsának hétfői, nem kamatdöntő üléséhez kiadott közlemény.
NAPI, 2010. július 5. hétfő, 14:46
Fotó:

A testület - ahogyan azt a havonta esedékes, nem kamatdöntő ülések után szokta - ezúttal is közölte, hogy áttekintették áttekintették a gazdasági és pénzügyi folyamatokat, meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően pedig nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását.

Nem mentek el ugyanakkor szó nélkül a bankadó kérdése mellett. A tanács közölte: üdvözli a kormány azon törekvését, hogy a költségvetés egyensúlyát folyamatosan biztosítsa, ugyanis a befektetői bizalom megőrzése az ország kiemelt érdeke. Aggodalomra ad okot azonban, ha a költségvetési fegyelem helyreállítása érdekében hozott intézkedések más makrogazdasági kockázatok felépüléséhez járulhatnak hozzá.

A kormány által tervezett mértékű, a hazai pénzügyi szervezetekre kivetendő különadó csökkentheti a hazai bankrendszer tőkevonzó és hitelezési képességét, ami rövid és hosszabb távon számottevő növekedési veszteséget okozhat - hangsúlyozza a tanács közleménye. A testület úgy véli, az adó révén megvalósuló jövedelemelvonás gyengítheti a hazai bankszektor külső forrásgyűjtési képességét, és ezen keresztül a magyar gazdaság stabilitását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.07.05 15:01

A véradás az nagyon fontos dolog, de azért 3-4 litert nem szoktak leereszteni...(egyszerre)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html