A nemzetközi hitelminősítő 2015-re szóló menetrendjében július 10-ére, péntekre tűzte ki a szuverén magyar adósosztályzat idei második elbírálását. A Moody's az idei első, márciusi felülvizsgálati időpontban nem jelentett be módosítást, de az eggyel korábbi felülvizsgálat után, tavaly novemberben stabilra javította az addigi negatívról a "Ba1" szintű magyar államadós-osztályzat kilátását.

A JP Morgan elemzői az európai felzárkózó piacokra szóló heti előrejelzésükben közölték: várakozásuk szerint a Moody's a pénteki újabb felülvizsgálaton pozitívra javítja a magyar osztályzati kilátást.

Szerintük arra is van valamelyes esély, hogy a Moody's egy fokozattal emeli a magyar adósbesorolást, ami azt jelentené, hogy Magyarország ennél a hitelminősítőnél visszakerülne a befektetési ajánlású kategóriába. Az alapforgatókönyv ugyanakkor az, hogy a felminősítéssel inkább megvárják a magyar adósbesorolás következő, november 6-án esedékes időpontját.

A JP Morgan elemzői szerint az általuk várt pozitív hitelminősítői lépéseket az indokolja, hogy az államadósság-ráta és a külső adósságráta csökkenésével enyhült a magyar gazdaság külső sebezhetősége, emellett a bankadó csökkentése, amire a kormány ígéretet tett, várhatóan jót tesz a magánszektorbeli beruházásoknak és a gazdasági növekedésnek is.

Mások is pozitív hitelminősítői lépéseket valószínűsítenek. A Morgan Stanley szerint a magyar gazdaság növekedési és külső fizetési mérőszámainak javulása, valamint a bankrendszer szintén javuló kilátásai nyomán Magyarország közelebb került a befektetési ajánlású hitelminősítői kategóriához. Úgy látják, a Moody's valószínűleg jövőre emeli vissza a befektetésre ajánlott sávba a magyar szuverén adósosztályzatot. A Morgan Stanley elemzői is lehetségesnek nevezték ugyanakkor, hogy a magyar besorolás kilátását a Moody's már a pénteken esedékes felülvizsgálaton pozitívra javíthatja a jelenlegi stabilról.

A Moody's a kilátás javításával a többi hitelminősítőt követheti, hiszen a Fitch májusban változtatott stabilról pozitívra, a Standard & Poor's pedig március 20-án - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - egy fokozattal "BB plusz"-ra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

A Fitch "BB plusz" hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadós-osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's és a Standard & Poor's hosszú távú magyar államadós-minősítésével azonos, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású "BBB" sáv alsó szélétől.

A márciusi felminősítés előtt az S&P tartotta érvényben a leggyengébb besorolást Magyarországra: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig "BB" volt, két fokozattal gyengébb a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a Moody's és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.