A mikro-, kis- és középvállalkozások elkövetkezendő egy éves várakozásait mutató K&H kkv bizalmi indexnek az európai uniós támogatásokra vonatkozó részindexe 31 pontos értékével még elmarad a válság előtti 46 pontos értékéhez képest, úgy tűnik azonban, hogy az uniós pályázati források továbbra is jelentős szerepet töltenek be a hazai vállalkozások életében.

A vállalkozások mintegy 28 százaléka jelölte meg finanszírozási lehetőségként ezen forrásokat, így közvetlenül a banki hitelek után a második helyen szerepelnek. A kutatás eredményei alapján a vállalkozások profilja jelentősen befolyásolja a pályázati forrásokhoz jutás esélyeit.

A mezőgazdasági cégek például jóval az átlagot meghaladó mértékben - 69 százalékos arányban - látnak esélyt arra, hogy uniós támogatáshoz jussanak. Ez az ipari vállalkozások esetében 54 százalék, a kereskedelmi cégeknél 46 százalék, a szolgáltató cégeknek pedig 43 százaléka tartja valószínűnek, hogy nyertes pályázatot tud benyújtani. A kkv-k közül elsősorban a középvállalatok számolnak pályázati források elnyerésével (60 százalékos aránnyal) - a kisvállalkozások 53, a mikrocégek 42 százaléka gondolkodik így.

Ennek oka, hogy a nagyobb cégek sokkal jobban informáltak pályázati ügyekben, másrészt stabilabb pénzügyi háttér jellemzi őket, ami az önerő megteremtését és a támogatás előfinanszírozását megkönnyíti, harmadrészt pedig náluk jellemzőbb a hosszú távú, stratégiai gondolkodás, amelynek köszönhetően megfontoltabban nyújthatnak be pályázati anyagot - jellemezte a cégeket a pályázati tanácsadó szakember.